Criza deşeurilor din Sectorul 1, o lecţie importantă pentru toate oraşele din România. Riscuri mari şi în Braşov

Deșeuri

SURSA FOTO: Dreamstime

Un secretar de stat din Ministerul Mediului atrage atenţia asupra lecţiilor ce trebuie învăţate, de toate oraşele şi autorităţile din România, în urma problemelor cu deşeurilor din Sectorul 1.

Liberalul Ionuţ Banciu este secretar de stat în Ministerul Mediului. Într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, el spune că judeţul şi municipiul Braşov “trebuie să înveţe din criza deşeurilor din sectorul 1 al Capitalei şi să o facă rapid”.

“Să fie o lecție importantă pentru orașele care întârzie un sistem modern de gestionare a deșeurilor”

“Brașovul trebuie să învețe din criza deșeurilor din sectorul 1 al Capitalei și să o facă rapid!

În Sectorul 1 a fost decretată starea de alertă pentru 30 de zile din cauza situației sanitare generate de necolectarea deșeurilor populației și ale agenților economici din sector. Acest caz, fără precedent Capitală, trebuie să fie o lecție importantă pentru orașele care întârzie un sistem modern de gestionare a deșeurilor.

Situația din București este mai mult decât o relație comercială ajunsă în impas. Bucureștiul întârzie de ani buni realizarea unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor modern și unitar, la nivelul tuturor celor 6 sectoare ale Capitalei. În consecință, deșeurile din București depind de voința privată a sortatorilor și proprietarilor gropilor de depozitare de a deschide sau nu porțile camioanelor pline de gunoaie.

Peste tot în Europa, statul își gestionează unitar deșeurile prin afilierea mai multor instituții și operatori în investitii care rămân  mereu cu porțile deschise și asigură drumul spre reciclare, depozitarea fiind o tactică abandonată”, scrie Banciu în mesajul său postat de Facebook.

Braşovul poate ajunge să caute alte judeţe pentru a exporta gunoaiele sau să fie pus în faţa unei crize ca în Sectorul 1

Secretarul de stat mai spune că Braşovul trebuie să urmeze modelul european, “care vizează ZERO deșeuri la groapa de gunoi”. În plus, oamenii trebuie să fie învăţaţi să genereze cât mai puține deșeuri, iar ceea ce poate fi refolosit, să ajungă în circuitul de producție, adaugă Ionuţ Banciu.

“Județul Brașov trebuie să urmeze aceeași cale europeană, care vizează ZERO deșeuri la groapa de gunoi. Într-un moment ca cel de acum, direcția e una singură: asumarea rapidă a unei decizii de amplasare a viitorului centru al acestui sistem. Altfel, riscăm să pierdem și finanțarea POIM, după cea ratată prin POS mediu. Vorbim de sume care odată pierdute, va fi greu să fie suplimentate din altă parte.

Apoi, întârzierea construcției sistemului ne poate duce în neplăcuta situație de a căuta alte județe care să accepte “exportul” deșeurilor din județul nostru, sau de a face față unor crize a deșeurilor și crize sanitare, similare cu cea din Capitală.

În același timp, Brașovul trebuie să își învețe cetățenii să genereze cât mai puține deșeuri, iar ceea ce poate fi refolosit, să ajungă în circuitul de producție. Totodată, toată lumea trebuie să înțeleagă că un astfel de sistem modern (CMID) nu rezolvă doar problema deșeurilor din județul nostru, ci devine în sine o investiție care atrage finanțări, locuri de muncă si implicit bani la bugetul local.

România produce anual peste 6,5 mil tone de deșeuri. Din acestea, doar 5% provin din județul nostru.

Trebuie să urgentăm decizia de amplasare a viitorului CMID pentru a intra într-o lume normală a gospodăririi propriilor deșeuri, dar si pentru a nu îngreuna și mai mult situația României într-un subiect aflat în topul celor urmărite de Comisia Europeană cu riscuri de sancțiuni pentru țara noastră.”

Autorităţile, în alertă din cauza îmbolnăvirilor din Râşnov

În altă ordine de idei, este stare de alertă în judeţul Braşov din cauza situaţiei din oraşul Râşnov, unde cel puţin 200 de persoane au acuzat probleme digestive în ultimele zile.

“Punctul maxim a fost ieri, când ambulanţele au fost solicitate pentru un număr de 11 persoane, care au fost transportate la Spitalul de Boli Infecţioase”, declara, joi, medicul Steluța Coțiu, director medical Ambulanța Brașov, potrivit Realitatea TV.

Societatea de distribuţie a apei din Râşnov dă asigurări că nu apa este de vină, ultimele analize, din urmă cu două săptămâni, indicând că apa din localitate este potabilă.

DSP a luat din nou probe şi recomandă populaţiei să bea apă îmbuteliată până când află ce s-a întâmplat de fapt. Analizele vor fi gata duminică, cel mai probabil.

Sursă foto: Dreamstime