Criza deşeurilor planează asupra producătorilor de materile de construcţii

Producătorii de BCA cer Guvernului Grindeanu să reducă în regim de urgenţă nivelul contribuţiei de mediu de la 2 lei/kg la 0,7 lei/kg. Organizaţia avertiza anul trecut că mii de producători vor fi obligaţi să plătească penalităţi care îi bagă în faliment, dacă nu se modifică legea care reglementează reciclarea deşeurilor.

„Această decizie ar constitui un sprijin real pentru mediu de afaceri, având impact pozitiv pentru cel puţin 6.000 de companii cu capital autohton şi străin. În acelaşi timp, valoarea de 0,7 lei/kg permite companiilor de colectare şi reciclare să menţină un  nivel bun de profitabilitate“, se arată într-un comunicat al Patronatului Producătorilor de BCA.

La începutul lunii noiembrie, Senatul a aprobat reducerea contribuţiei la Fondul de Mediu, dar actul normativ nu a parcurs tot traseul legislativ din cauza opririi activităţii parlamentare în data de 11 noimenbrie 2016.

Problema a fost declanşată în 2015, după ce Administraţia Fondului de Mediu (AFM) a amendat cu sume colosale Organismele de Transfer de Responsabilitate (OTR), responsabile de realizarea ţintelor obligatorii de reciclare a deşeurilor industriale, pentru că acestea nu şi-au făcut treaba. În plus, în noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a avizat modificarea legii care reglementează reciclarea deşeurilor în sensul punerii disfuncţionalităţilor create de OTR-uri în cârca producătorilor. Aceştia sunt penalizaţi cu 2 lei/kg de ambalaj în cazul în care nu se îndeplinesc ţintele de reciclare de 60% din volumul de ambalaj utilizat. Numai până în luna august a anului trecut AFM a încasat de la producători circa 60 mil. euro pentru neatingerea obiectivului de valorificare a deşeurilor aferent anului 2015. 

CITIŢI ŞI Producătorii cer modificarea legii care îi ameninţă cu falimentul