La începutul săptămânii, un blogger financiar, Wolf Richter, a scris că preocupările profunde cu privire la capacitatea Deutsche Bank de a mobiliza suficient numerar pentru a oferi un confort al pieței vorbește despre o mare problemă pe care sectorul bancar al Europei trebuie să o combată. Potrivit lui Richter, editor al blogului financiar Wolf Street, "criza bancară din Europa are potențialul de a se transforma într-o criză financiară."
Wolf spune: "Reţeta dezastrului este ca una dintre cele mai mari bănci să se răstoarne brusc. Fluxul de credite ar îngheța instantaneu. Într-un sistem economic ce depinde de credit – și pentru care creditul este energia vitală – un astfel de eveniment se transformă într-o criză financiară."
Acţiunile Deutsche Bank listate în SUA s-au scufundat cu 6,7% joi, subliniind o săptămână de pierderi brutală pentru instituţia banca cu sediul la Frankfurt.
Deutsche Bank, condusa de CEO-ul John Cryan, și-a văzut costul de împrumut crescând constant, apărând suspiciuni privire la capacitatea sa de a plăti amenda de 14 miliarde de dolari către Departamentul de Justiție al SUA, potrivit unui raport publicat de The Wall Street Journal pe 16 septembrie.
În acest context, cel mai puternic afectate titluri de credit ale Deutsche Bank sunt așa-numitele sale obligațiuni convertibile, care s-au prăbuşit. Obligațiuni "CoCo", exprimate în dolari SUA, cu o durată perpetuă, s- tranzacționat în jurul valorii de 70 de centi la dolar, scrie Joseph Adinolfi de la MarketWatch.
Și nu doar Deutsche Bank are probleme.
O combinație de factori continuă să lovească băncile europene și economia Europei:
1) Apariția unor rate negative ale dobânzii, în condiţiile în care băncile centrale angajează politici monetare radicale pentru a stimula creşterea Europei, a afectat capacitatea băncilor din zona euro de a face bani, prin erodarea profiturilor între costurile lor de împrumut pe termen scurt și ceea ce pot percepe pentru creditele pe termen lung . Obligaţiunile guvernamentale germane la 10 ani, au pierdut 0,15% faţă de ziua de miercuri. Randamentul obligațiunilor scade în timp ce prețurile cresc.
2) De asemenea, mai multe bănci întârzie să se restructureze în urma crizei financiare din 2008-09 care a răsturnat piețele globale.
3) Băncile italiene sunt împovărate cu credite neperformante și sunt văzute ca o posibilă amenințare pentru economia zonei euro.
4) Și multe alte bănci, cum ar fi Deutsche Bank, se confruntă cu amenzi considerabile, fapt care are repercusiuni asupra capitalului lor.
În graficul de mai jos, Richter arată modul în care instituțiile financiare din zona euro au performat după ce au atins recent maximul ultimelor 52 de săptămâni:
Graficul arată că băncile germane, reprezentate în negru cu chenar roșu, au avut printre cele mai mari declinuri. A doua cea mai mare banca din Germania, Commerzbank AG a pierdut 44% faţă de vârf, in timp ce Deutsche Bank este în scădere cu mai mult de 60%, faţă de maximul ultimelor 52 de săptămâni.