Contractele pe aur au pierdut peste 100 de dolari pe uncie în cursul sesiunii de tranzacţionare de luni din Europa, adâncind astfel pierderile precedente după ce a intrat teritoriul de bear-market (piaţă cu scăderi pronunţate, de peste 20%), transmite MarketWatch.
Contractele pe aur cu livrare în iunie se tranzacţionau în scădere cu 93,4 dolari/uncie sau cu 6%, până la 1.407,6 dolari/uncie, dar minimul zilei a fost de 1.384,60 dolari/uncie, cu 116,8 dolari sub închiderea de vineri. Aceste pierderi se adăugă celor de săptămâna trecută, când cotaţia a scăzut cu 4,7%.
Cea mai mare pierdere de săptămâna trecută s-a consemnat vineri, când preţul s-a prăbuşit cu 4,1% (63,50 dolari), până la 1.501,40 dolari/uncie, pe Comex, divizie a New York Mercantile Exchange (NYMEX). Preţul de închidere de vineri reprezintă o scădere cu 20,5% faţă de cotaţia record de 1.888,70 dolari/uncie, stabilită pe 22 august 2011.
Traderii şi analiştii invocă mai multe motive pentru căderea accelerată a cotaţiei aurului.
Sentimentul în piaţă a avut de suferit în urma recentelor reduceri ale prognozelor de preţ pentru metalul preţios şi a marcării unor exituri importante din piaţă. Printre aceste motive, Goldman Sachs şi-a redus săptămâna trecută estimarea medie pentru preţul aurului pe 2013, la 1.545 dolari/uncie, nivel care a fost depăşit deja de vineri.
Analistul Stan Shamu, de la IG Markets din Melbourne, spune că declinul aurului a fost în cea mai mare parte generat de potenţialul de vânzare din partea băncilor central pentru a-şi acoperi deficitul de finanţare.
“Asta vine după ce preşedintele BCE Mario Draghi a pus presiune pe Cipru pentru a vinde din rezervele de aur pentru a primi un ajutor financiar de salvare şi pentru a-şi acoperi un gol de finanţare de 6 miliarde de euro. Chiar dacă Cipru nu s-a decis încă cum va finanţa deficitul, aceste comentarii au produs efecte printre investitori şi au cauzat vânzări în valuri”, spune el.
Shamu spune că această prăbuşire a declanşat de asemenea “ruperea relaţiei dintre aur şi relaxarea cantitativă (quantitative easing – QE)”, folosită adesea când datele slabe despre economia SUA conduc către o prelungire a aşteptărilor QE şi se resimt într-un dolar mai slab şi un preţ al aurului mai puternic. “Această cădere a trimis official aurul într-o piaţă caracterizată de scăderi pronunţate (bear market).