“Preşedintele Erdogan a afirmat că Turcia depune eforturi pentru a se asigura că ajutorul umanitar ajunge în Gaza şi că răniţii pot fi trataţi în Turcia, dacă este necesar, menţionând şi că Turcia depune eforturi pentru o încetare a focului în regiune cât mai curând posibil”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

De asemenea, preşedintele Erdogan a spus că o soluţie durabilă la problema israeliano-palestiniană nu poate fi obţinută fără crearea unui stat palestinian independent în cadrul graniţelor din 1967, cu Ierusalimul capitală, şi că Turcia va continua să lupte pentru o pace durabilă pe scena internaţională.

Erdogan a discutat și cu Zelenski

Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat cu președintele Erdogan despre Orientul Mijlociu și formula de pace din Ucraina, potrivit Reuters.

Cei doi lideri au discutat prin intermediul telefonului.

„Am discutat despre următoarea rundă de negocieri privind formula de pace, care va avea loc în Malta. Turcia va participa. Am discutat, de asemenea, despre situația din Orientul Mijlociu și am convenit asupra necesității de a asigura protecția civililor și respectarea dreptului umanitar”, a scris Zelenski pe Telegram.

Volodimir Zelenski și Tayyip Erdogan au mai discutat despre exportul de cereale din Ucraina.

Summitul de pace de la Cairo s-a încheiat fără soluții pentru criza din Gaza

Liderii arabi prezenți sâmbătă la summitul de la Cairo au condamnat bombardamentele israeliene asupra Gaza, în timp ce europenii au declarat că civilii ar trebui protejați. Totuși, în absența Israelului și a unor înalți oficiali americani nu s-a ajuns la niciun acord pentru oprirea violențelor.

Egiptul, care a convocat și a găzduit reuniunea, a anunțat că a sperat că participanții vor face apel la pace și vor relua eforturile de soluționare a problemei palestiniene care durează de zeci de ani, potrivit Reuters.

Totuși reuniunea s-a încheiat fără ca participanții să ajungă la un acord asupra unei declarații comune privind conflictul care a ucis mii de oameni și a provocat o catastrofă umanitară în Fâșia Gaza, cu 2,3 milioane de locuitori.

De altfel, diplomații care au participat la discuții nu au fost optimiști în privința găsirii unor soluții. În paralel, Israelul pregătește o invazie terestră în Gaza, cu scopul de a elimina gruparea palestiniană Hamas.

La summit-ul din Egipt, statele arabe și musulmane au cerut încetarea imediată a ofensivei israeliene, iar țările occidentale s-au concentrat pe ajutorul umanitar pentru civili.