Criza din Grecia ar putea afecta economiile şi sistemele bancare ale statelor din sud-estul Europei, consideră Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Problemele statului elen au avut, până în prezent, un impact redus asupra ţărilor vecine, dar unii analişti atribuie temerilor legate de Grecia recenta depreciere a dinarului sârbesc la minimul record în raport cu euro. "Trebuie să urmărim cu atenţie desfăşurarea crizei din Grecia, întrucât un număr de bă
Criza din Grecia ar putea afecta economiile şi sistemele bancare ale statelor din sud-estul Europei, consideră Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Problemele statului elen au avut, până în prezent, un impact redus asupra ţărilor vecine, dar unii analişti atribuie temerilor legate de Grecia recenta depreciere a dinarului sârbesc la minimul record în raport cu euro.
„Trebuie să urmărim cu atenţie desfăşurarea crizei din Grecia, întrucât un număr de bănci şi companii elene sunt active în sud-estul Europei. O deteriorare severă a situaţiei din Grecia ar putea avea un impact negativ asupra remiterilor către anumite state, mai ales Albania”, a afirmat economistul şef pentru regiune al BERD, Peter Sanfey, citat de Reuters.
Mai multe ţări din sud-estul Europei au înregistrat probleme majore din cauza crizei financiare mondiale, iar România şi Ungaria, state membre ale Uniunii Europene, au fost nevoite să apeleze la sprijinul Fondului Monetar Internaţional.
Totuşi, regiunea s-a arătat rezistentă la criza financiară mondială, consideră Sanfey.
„Reacţia a fost, probabil, mai bună decât se aşteptau multe persoane. Europa de Sud-Est are o problemă de imagine, mai ales privind volatilitatea, de care încearcă să scape”, a adăugat el.
BERD derulează, în prezent, proiecte în 29 de ţări din Europa Centrală şi de Est.
Instituţia financiară se aşteaptă ca România să înregistreze o creştere economică de 1,3% în 2010, urmată de un avans de 2,3% anul următor.
SURSA: Mediafax