Criza din Haiti devine tot mai critică pe zi ce trece după ce bandele înarmate au reușit să blocheze aproape integral aprovizionarea cu alimente și combustibil. Localnicii care nu mai dispun de mâncare și apă au început să se lupte cu polițiștii și să jefuiască puncte strategice, a relatat BBC.
Mai multe depozite administrate de către organizațiile de caritate au fost jefuite
Situația din Haiti a escaladat după asasinarea, în luna iulie a anului trecut, a președintelui Jovenel Moïse de către mercenari. Bandele au preluat controlul asupra autostrăzilor cheie și asupra Varreux, care este cel mai mare terminal de combustibil din Haiti. În acestui eveniment, livrările de alimente și combustibil au fost suspendate, ceea ce a afectat economia și comunitățile de pe insulă.
De asemenea, mai multe depozite administrate de către organizațiile de caritate au fost jefuite, ceea ce a a dus la penuria de alimente și apă potabilă. Apa potabilă a devenit din ce în ce mai greu de găsit, iar cazurile de holeră s-au majorat. Marți, 11 octombrie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că în Haiti s-au înregistrat 16 decese cauzate de holeră, iar alte 32 de cazuri au fost confirmate.
În mai multe orașe din Haiti au avut loc proteste, iar unele dintre acestea au degenerat în jafuri
În capitala Port-au-Prince și în alte orașe au avut loc mai multe proteste. Cetățenii cer demisia premierului haitian Ariel Henry și s-au luat la bătaie cu polițiștii. Sursele au relatat că cel puțin o femeie ar fi fost ucisă în timpul altercațiilor. Unele proteste au degenerat în jafuri, iar oamenii au făcut baricade pe străzi și au incendiat cauciucuri.
Prim-ministrul Republicii Haiti, Ariel Henry, a cerut asistență din partea autorităților externă, însă apelul a fost criticat de unii haitieni care îl consideră un amestec străin. Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a cerut, de asemenea, desfășurarea imediată a unei forțe armate internaționale în Haiti.