Instabilitatea datorată demisiei premierului Conte pune semnul îndoielii asupra planurilor de reformă. Italia, o țară care după cel de-Al Doilea Război Mondial a avut 66 de guverne, este foarte obișnuită însă cu instabilitatea politică.
Totuși, instabilitatea provocată de demisia premierului Giuseppe Conte din această săptămână survine într-un moment extrem de delicat. Nu doar Italia se luptă cu pandemia de Covid-19 și cu o grea recesiune, dar ea se află totodată și în centrul ambițioaselor planuri de relansare a economiei sale prin cheltuieli de €200 miliarde, asigurate prin alocări și credite din fondul UE de redresare, transmite Financial Times.
Miza este mare pentru Italia
Pe plan intern, Italia caută să-și refacă economia care, chiar și înaintea actualei crize, nu se redresase complet după recesiunea din 2008. Succesul sau insuccesul folosirii celor €750 miliarde, cea mai mare cotă pentru redresare din UE, poate totodată defini ceea ce, la un moment dat, a fost salutat drept un moment crucial pentru solidaritatea paneuropeană. Dar Roma riscă să rămână mult în urma altor țări, inclusiv în urma Spaniei, în privința planurilor sale de redresare, din cauza tulburărilor politice cu care se confruntă în prezent.
„Ne aflăm într-un moment crucial”, declară Valentina Meliciani, directoarea Școlii de Economie Politică Europeană a Universității Luiss. “Dacă acum va putea fi creat un guvern stabil, asta ar ilustra modul în care vor fi cheltuiți banii UE. Pentru Italia, asta e o mare șansă, dar, pentru țara noastră, prețul eșecului este imens, ca și consecințele care vor urma”.
Prima rundă de negocieri între partide
Miercuri, partidele politice din Italia au început o rundă de consultări la cererea președintelui Sergio Mattarella, pentru a se vedea dacă se va putea încropi o nouă majoritate din actualul parlament. Conte ar urma să caute să formeze o nouă coaliție, care să-i permită să poată fi reales în funcția de premier., având în vedere că aliații săi anteriori s-au declarat alături de el.
În cazul în care Conte nu va putea să facă asta, atunci Mattarella va vedea dacă o nouă coaliție ar putea fi formată și fără el sau, eventual, dacă se va putea forma un guvern de uniune națională din care să facă parte și partidele opoziției de dreapta. Fostul premier Matteo Renzi și-a retras micul său partid, Italia Viva, din coaliția lui Conte după ce l-a acuzat că nu coordonează eficient planurile de cheltuieli, iar asta a făcut ca el să-și piardă majoritatea din senatul italian, astfel încât, în această săptămână, Conte a fost silit să demisioneze.
Renzi nu a fost singurul critic al guvernului pe această temă
În această săptămână, Carlo Bonomi, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Italieni – Confindustria, s-a arătat îngrijorat de lipsa detaliilor din actualele propuneri și de absența unor reforme structurale pe care UE dorește să le vadă ca pe o dovadă din care să reiasă că banii sunt cheltuiți eficient.
“Într-o situație politică precum cea cu care ne confruntăm acum, e greu de văzut cum am putea avea un guvern care să aibă puterea de promova reforme decisive”, a declarat Bonomi. “UE așteaptă să vadă în această țară niște reforme structurale majore, care nu au fost până acum aplicate Nu trebuie să pierdem timpul și nici această șansă istorică de a face ca țara noastră să devină mai modernă“.
Cum Conte încearcă acum să formeze un nou guvern, se poartă deja niște discuții între Comisia Europeană și statele membre pe tema planurilor în proiect, dorindu-se ca propunerile finale să fie depuse până pe data de 30 aprilie.
Din proiectul planului, pe care Roma l-a publicat cu puțin timp înainte ca Renzi să-și retragă miniștrii din guvernul Conte, lipsesc detaliile cu privire la reforme și la reperele pe care versiunea finală le-ar necesita.
Actuala criză din Italia ar putea să-i trezească pe politicieni
Lorenzo Codogno, fost economist-șef al Trezoreriei Italiene, a spus că Italia este presată să demonstreze că va cheltui banii eficient, altfel țara riscând să fie dată ca exemplu de eșec. „Multe țări, care și înainte erau sceptice, rămân sceptice. Dacă va fi un eșec, ele or să zică ‘v-am spus noi’”, a adăugat el.
Totuși, Valentina Meliciani spune că s-ar putea ca actuala criză politică să-i facă pe politicieni de la Roma să-și concentreze eforturile. Ea afirmă, că, dacă situația va putea fi rezolvată prin găsire unui guvern care să se bucure de un sprijin parlamentar suficient ca să impună reformele, atunci se prea poate ca banii pentru redresare să fie cheltuiți eficient. „Dacă vom putea forma un guvern stabil, atunci va fi un semn bun, care o să arate că banii sunt cheltuiți cum trebuie”, spune ea. „Această criză ar putea fi totodată și o oportunitate”.