Potrivit datelor CoinDesk, consultate de CNN, piața criptomonedelor este la pământ odată cu efectele crizei din Ucraina. Investitorii au devenit din ce în ce mai cumpătați și încearcă să evite investiții care ar putea fi riscante în această perioadă.
În acest sens, sursa citată arată că doar în 24 de ore, Bitcoin, cea mai valoroasă monedă virtuală a pierdut aproape 6,5% din valoare. Mai exact, marți dimineață, Bitcoinul se vindea cu 36.649 de dolari, după o scădere de aproape 6,5% în ultimele 24 de ore.
De menționat este faptul că Bitcoinul a scăzut sub nivelul de 40.000 de dolari în weekend și continuă pe acest trend, pe fondul intensificării crizei din Ucraina.
În același timp, sursa citată mai arată că moneda virtuală și-a pierdut aproape jumătate din valoare față de maximul atins în noiembrie 2021, adică 68.990 de dolari, din cauza tensiunilor geopolitice, a perspectivei creșterii ratei dobânzilor de căte US Federal Reserve și a limitărilor impuse monedelor virtuale de către unele economii importante ale lumii.
Bitcoinul nu este singurul care este afectat de situația din Ucraina, sursa citată arată că și alte monede extrem de tranzacționate pe piața cripto au fost afectate. Ethereum, care este a doua cea mai valoroasă criptomonedă din lume, a scăzut cu peste 8% în ultimele 24 de ore și se vinde la nivelul de 2.520 de dolari.
Valoarea Bitcoinului nu își va reveni prea curând
Nici experții nu sunt au prea multă încredere. Edward Moya, analist la compania de trading OANDA, spune că Bitcoinul nu se va stabiliza în curând.
„Bitcoinul este afectat de volatilitatea care afectează toate investițiile riscante pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. Traseul său de rollercoaster nu se va încheia prea curând”, a scris Edward Moya, analist la compania de trading OANDA.
Amintim faptul că, la începutul acestei săptămâni, tensiunile dintre Rusia și Ucraina au atins cote maxime după ce Consiliul de securitate de la Kremlin a votat luni pentru recunoașterea independenței republicilor separatiste din Donbas, iar președintele Vladimir Putin a semnat decretele pentru independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk.
Ulterior, marți seară Consiliul Federației Ruse a aprobat cererea președintelui Vladimir Putin de a trimite armata în Donbas.
Anunțul a fost făcut de președinta camerei superioare a Parlamentului rusesc Valentina Matvienko. Aceasta a declarat că cererea lui Putin a fost aprobată și că trupele vor avea rolul de menținere a păcii.