Decizia preşedintelui Viktor Ianukovici a declanşat proteste de masă la Kiev, în timp ce pe pieţele financiare au apărut îngrijorări referitoare la devalorizarea monedei şi intrarea în incapacitate de plată. La rândul lor, producătorii de oţel din Rusia nu vor privi în mod favorabil o eventuală aderare a Ucrainei la uniunea vamală formată din Rusia, Kazahstan şi Belarus.
‘Cu siguranţă producătorii de oţel din Rusia văd concurenţa din Ucraina drept o ameninţare’, a declarat Sergey Donskoy, analist la biroul Societe Generale din Moscova.
Anul trecut, Ucraina a produs 33 milioane tone de oţel brut, cu 10 milioane mai puţin decât producţia record din 2007, şi a exportat un total de 24 milioane de tone de produse siderurgice, ceea ce a reprezentat 28% din totalul exporturilor Ucrainei. În Rusia, anul trecut producţia de oţel s-a situat la 70 milioane de tone, însă această ţară are cel mai mare surplus de oţel din regiune iar în condiţiile unei cereri globale reduse, un acord vamal cu Ucraina nu ar face decât să intensifice competiţia.
‘Lipsa de perspective pentru creşterea cererii interne precum şi capacităţile de rezervă vor face ca firmele ucrainene să-şi majoreze exporturile, inclusiv spre uniunea vamală’, a declarat un reprezentat de la Severstal, al doilea mare producător de oţel din Rusia. Potrivit acestuia, este posibil ca în acest an Ucraina să fie responsabilă pentru 65% din totalul importurilor de oţel ale Rusiei.
Severstal estimează că barele de oţel din Ucraina sunt vândute în interiorul uniunii vamale la un preţ cu 12,6% mai mic decât pe alte pieţe. În schimb, mai multe firme ruseşti din domeniul mineritului şi siderurgiei, inclusiv Mechel şi Evraz, au cerut recent ajutorul Guvernului de la Moscova pentru a se putea restructura şi a redeveni competitive.
Principalii producători de oţel din Ucraina sunt Metinvest, care controlează aproximativ 50% din piaţa, iar cel mai mare jucător străin este ArcelorMittal, care controlează aproximativ 12% din piaţa ucraineană. Însă ambele firme au în Ucraina operaţiuni integrate vertical, ceea ce înseamnă că se aprovizionează cu minereu de fier şi cărbune de la minele proprii în loc să cumpere de pe piaţă în dolari.
În cazul în care Ucraina ar adera la uniunea vamală formată din Rusia, Kazahstan şi Belarus, acest lucru ar da producătorilor de oţel din Ucraina acces la o piaţă mai mare dar ar creşte şi presiunile pentru consolidări transfrontaliere pentru a realiza economii şi a-şi moderniza facilităţile de producţie învechite. La nivel regional, Metinvest, cu o producţie de 12,5 milioane tone de oţel în 2012, este devansat de producătorii ruşi Evraz (15,9 milioane tone), Severstal (15,1 milioane tone), NLMK (14,9 milioane tone) şi MMK (13 milioane tone). Însă toate aceste firme sunt depăşite de ArcelorMittal care anul trecut a avut o producţie de 93,6 milioane tone.
SURSA: Agerpres