Economia „a continuat să crească dar la un ritm mai moderat, în principal din cauza încetinirii economiei mondiale. Problema crizei datoriilor suverane din Europa ar putea duce la o creştere mai slabă nu numai pentru economia europeană ci şi pentru economia mondială, în special din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare”, se arată în declaraţia BoJ.
Instituţia apreciază că a treia mare economie a lumii se va confrunta cu „efectele negative ale încetinirii creşterii economiei mondiale şi aprecierii yenului, precum şi ale inundaţiilor din Thailanda”. Companiile nipone au fost puternic afectate de inundaţiile din Thailanda, care au afectat facilităţile lor de producţie şi lanţurile de aprovizionare. De la cutremurul din martie, Banca Japoniei a pompat miliarde de dolari în sistemul financiar pentru a stabiliza economia niponă.
De asemenea, Banca Centrală a Japoniei a menţinut miercuri rata dobânzii de referinţă la un nivel cuprins între zero şi 0,1% şi a păstrat nemodificat programul său de cumpărare de active, în valoare de 260 miliarde de dolari. Japonia a înregistrat în perioada iulie-septembrie 2011 o creştere a Produsului Intern Brut de 1,5% în raport cu trimestrul precedent, aceasta fiind prima creştere după trei trimestre consecutive de contracţie a PIB. Creşterea de 1,5% în raport cu trimestrul precedent, cea mai mare înregistrată de una din marile state industrializate, a venit în urma relansării exporturilor şi consumului la câteva luni după devastatorul seism şi tsunamiul din 11 martie. În ritm anual, economia japoneză a înregistrat o creştere de 6%, în linie cu estimările analiştilor.
Sursa: Agerpres