Yuanul a crescut puternic faţă de euro, iar această apreciere va afecta exporturile Chinei, a anunţat luni un oficial din Ministerul Comerţului de la Beijing, transmite Reuters.

„Yuanul s-a apreciat cu aproximativ 14,5 la sută faţă de euro în ultimele patru luni, ceea ce va creşte presiunile asupra costurilor pentru exportatorii chinezi şi vor avea, de asemenea, un impact negativ asupra exporturilor Chinei în ţările europene”, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Ministerul Comerţului, Yao Jian.

Luni, yuanul a înregistrat cel mai ridicat nivel faţă de euro din 2002, deoarece euro s-a depreciat puternic faţă de dolar pe pieţele financiare internaţionale. Luni, yuanul se tranzacţiona la 8,3815 pentru un euro, faţă de cotaţia de vineri, de 8,5351.

Yao Jian nu a precizat în ce mod aprecierea dolarului ar putea afectat mult aşteptata decizie de a permite reluarea creşterii yuanului, cerută în special de Statele Unite.

„Nu ar trebui să politizăm problema yuanului. Este problema internă a Chinei. Aprecierea yuanului nu este o cale de reechilibrare a economiei mondiale”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerul Comerţului.

China va stabili propriul său curs pentru reformarea yuanului, a anunţat luna trecută preşedintele Chinei, Hu Jintao, după ce şeful statului american, Barack Obama, a cerut o mai mare flexibilitate a monedei chineze.

Liderii celor două ţări şi-au ales cu atenţie cuvintele în acestă controversată dispută şi, în opinia investitorilor, au lăsat Beijingului uşa deschisă pentru a relua aprecierea yuanului în următoarele săptămâni.

Preşedintele Chinei a afirmat că ţara sa nu poate fi forţată de presiunile externe şi îşi va baza orice decizie asupra monedei naţionale în funcţie de propriile sale necesităţi economice.

Beijingul a îngheţat rata de schimb a yuanului faţă de dolar la mijlocul lui 2008 pentru a ajuta redresarea economiei, afectată de criza mondială, dar soliditatea redresării a stârnit critici faţă de politica adoptată de autorităţile chineze iar pieţele financiare se aşteaptă la reluarea aprecierii monedei naţionale a Chinei.

Şi Banca Mondială a recomandat recent Chinei aprecierea yuanului pentru a face faţă presiunilor inflaţioniste, după ce a estimat o creştere mai mare decât cea prevăzută iniţial pentru a treia economie a lumii, de 9,5 la sută pe an.

După reluarea puternică a exporturilor şi creşterea de 8,7 la sută a economiei chineze în 2009, în pofida crizei mondiale, China trebuie să facă faţă presiunilor din partea partenerilor săi comerciali, mai ales din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene, care solicită o apreciere a yuanului, la nivelul din perioada 2005-2008.

SURSA: Agerpres