Sunt tensiuni puternice în apropierea României, între două state vecine, ce au fost în trecut o singură ţară. S-a ajuns chiar până la ameninţări cu expulzarea ambasadorilor! Cum se poate rezolva întreaga situaţie?
Detensionare a relaţiei dintre Serbia şi Muntenegru: duminică, Serbia a anunţat că renunţă la expulzarea ambasadorului Muntenegrului în dorinţa de a reduce tensiunile din relaţia bilaterală. Anunţul vine după ce, sâmbătă, cele două ţări au anunţat că-şi vor expulza reciproc ambasadorii, transmite AFP.
De la ce a pornit această criză diplomatică?
Muntenegru l-a declarat sâmbătă pe ambasadorul sârb Vladimir Bozovic persona non grata pentru „amestec în afacerile sale interne”, acordându-i 72 de ore să părăsească ţara. Serbia a anunţat imediat o măsură reciprocă cu privire la ambasadorul Muntenegrului, Tarzan Milosevic.
„Am decis că Serbia îşi va anula din această seară decizia de a-l expulza pe ambasadorul Muntenegrului”, a declarat premierul Ana Brnabic după o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic. Belgradul doreşte să „întindă din nou mâna cooperării şi prieteniei”, a adăugat ea.
Conflictul diplomatic a apărut cu câteva zile înainte ca noul guvern pro-sârb din Muntenegru să devină funcţional.
Mai devreme în cursul zilei de duminică, prim-ministrul desemnat al Muntenegrului, Zdravko Krivokapic, şi-a exprimat regretul în legătură cu această criză diplomatică. El a promis pe Twitter că guvernul său, care va intra în funcţie miercuri, va lucra pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două ţări. „Fosta putere, până în ultimele sale zile, nu ezită să polarizeze societatea şi să adâncească diviziunile”, a adăugat Krivokapic.
Partidul Democrat al Socialiştilor al preşedintelui Milo Djukanovic a aprobat expulzarea ambasadorului sârb argumentând că acesta „denigrează în mod constant Muntenegru”.
Muntenegru şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2006
Ambasadorul sârb Vladimir Bozovic a descris vineri drept „eliberare” organizarea unei adunări în 1918 care a decis ca Muntenegru să se alăture Serbiei şi să facă parte din Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, pierzându-şi astfel independenţa, scrie Agerpres.
În mod simbolic, parlamentarii muntenegreni au adoptat în 2018 o rezoluţie care a anulat decizia adunării din 1918.
Muntenegru şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2006, dar tensiunile legate de identitatea naţională încă bântuie societatea.
Conform recensământului din 2011, aproape 30% din cei 620.000 de locuitori din Muntenegru se identifică ca sârbi. O parte din ei s-a opus voinţei preşedintelui de a consolida identitatea naţională a Muntenegrului.