Valoarea indicelui mizeriei a crescut semnificativ în Spania şi în Marea Britanie, a stagnat în SUA şi a scăzut în Germania.
Pentru a putea evalua dificultăţile resimţite de populaţie în perioadele de criză se urmăreşte aşa zisul indice al mizeriei. Valoarea indicelui este dată de suma dintre rata şomajului şi cea a inflaţiei. Cum ambele componente afectează direct şi în mod negativ, o valoare mare a acestui indice implică o doză ridicată de disconfort.
Analizând valorile indicelui pentru Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Spania şi comparând valorile actuale cu cele înregistrate în aceste ţări în diferite perioade, putem evalua severitatea şi extinderea acestei crize. Dintre cele patru economii menţionate mai sus, doar în Germania se înregistrează o scădere a indicelui în perioada octombrie 2006 – ianuarie 2009, de la 11,4 la 8,7. În aceeaşi perioadă, în Statele Unite, valoarea indicelui a crescut cu 33%, în Marea Britanie, cu 20%, iar în Spania, cu 67%.
Valorile înregistrate în ianuarie 2009 pentru Statele Unite (7,6), Germania (8,7) şi Marea Britanie (9,5) sunt comparabile ca mărime. Situaţia în Spania s-a înrăutăţit însă vizibil, valoarea indicelui crescând de la 10,9, în octombrie 2006, la 18,2, în luna ianuarie a anului acesta. Cum contracţia economică a redus rata inflaţiei la valori apropiate de zero, ponderea acesteia în alcătuirea indicelui a devenit neglijabilă. Este de aşteptat însă, ca urmare a politicii băncilor centrale de a introduce pe piaţă cantităţi mari de bani şi de greutăţile pe care acestea le-ar putea întâmpina când vor dori să îi retragă, ca inflaţia să redevină o problemă. Reapariţia acestui factor ar putea creşte valoarea indicelui, standardul de viaţă al populaţiei putând astfel să se deterioreze în continuare.
Populaţia nu suferă, dar revenirea economiei întârzie
Soluţia aleasă de Germania pare să evite transferul problemelor economice către populaţie, dar acest lucru poate duce la o întârziere a revenirii creşterii economice. Nu vom putea afla dacă aceasta este soluţia optimă sau cea mai bună alegere decât peste câţiva ani, când vom putea trage linie. Până atunci, nu putem decât să observăm că Germania se află, cel puţin deocamdată, pe o traiectorie de abordare a crizei diferită de cea a celorlalte state, populaţia acestei ţări fiind în prezent mai puţin expusă efectelor crizei.