Experţii săi au estimat că, în 28 de ţări europene, numărul mediu de copii per femeie a scăzut în perioada menţionată pe fondul unui şomaj în creştere. Această tendinţă s-a manifestat destul de puternic în ţările din sudul Europei, cum ar fi Spania şi Croaţia, dar a fost de asemenea observată şi în Ungaria, Irlanda şi Letonia.

În condiţiile creşterii ratei şomajului, refuză să aibă copii în primul rând persoanele sub 25 de ani, potrivit studiului amintit. Situaţia dificilă de pe piaţa forţei de muncă şi lipsa de încredere fermă în viitor forţează oamenii tineri să renunţe la ideea de a-şi întemeia o familie, mai menţionează cercetarea.

În acest context, sociologii germani au observat următorul raport: dacă rata şomajului creşte cu un procent, rata natalităţii în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 şi 24 ani scade cu aproximativ 0,1 la sută, iar în sudul Europei – cu 0,3 la sută. Exemplificator în acest sens este cazul Spaniei, unde la începutul secolului numărul de copii per femeie a crescut şi a ajuns în 2008 la indicele mediu de 1,47. Dar în 2009 acesta a scăzut la 1,40, după ce rata şomajului a crescut de la 8,3% în 2006 la 11,3% în 2009.

În Republica Cehă, Polonia, Marea Britanie şi Italia, criza a oprit creşterea natalităţii. În alte ţări, cum ar Rusia sau Lituania, situaţia economică nu a influenţat în niciun fel natalitatea, relevă studiul Institutului Max- Planck.
Sursa: Agerpres