In ceea ce priveste noile sedii de birouri din Capitala, expertii imobiliari considera anul 1999 drept cel al proiectelor mici si mijlocii (de 1.000-5.000 mp). Majoritatea sunt cladiri de clasa B (cu finisaje bune, dar care nu sunt situate in centru; uneori ele se afla chiar in zone complet lipsite de interes, nu au locuri de parcare si lumina suficienta). Printre ele sunt insa si proiecte care s-au dovedit viabile, cu o suprafata mai mare pe etaj, situate in zone in plina dezvoltare, de nord si
In ceea ce priveste noile sedii de birouri din Capitala, expertii imobiliari considera anul 1999 drept cel al proiectelor mici si mijlocii (de 1.000-5.000 mp). Majoritatea sunt cladiri de clasa B (cu finisaje bune, dar care nu sunt situate in centru; uneori ele se afla chiar in zone complet lipsite de interes, nu au locuri de parcare si lumina suficienta). Printre ele sunt insa si proiecte care s-au dovedit viabile, cu o suprafata mai mare pe etaj, situate in zone in plina dezvoltare, de nord si nord-vest, considerate mai putin aglomerate, cu un mediu de afaceri placut si apropiate de aeroport si de centrele de distributie ale marilor companii. Aceste constructii au fost repede arvunite, fiind semnate contracte de preinchiriere, cu unul-doua trimestre inainte de sfarsitul lucrarilor de construire, astfel incat la darea in folosinta a cladirii, aceasta a fost in totalitate ocupata.
In Bucuresti, potrivit datelor furnizate de agentia Jones Lang LaSalle, in 1999, pana la aceasta data, au iesit pe piata spatii noi pentru birouri de 26.000 mp si se estimeaza ca pana la sfarsitul anului sa fie in total 29.000-30.000 mp. Pentru anul viitor se asteapta o crestere a ofertei, datorita numarului mare de proiecte anuntate de companii cu traditie in domeniu si cu experienta in investitii, in Europa de Est (Campenon Bernard, Bouygues, ImmoConsult, Bau Holding etc.), ce vin in spate cu finantari de zeci de milioane de dolari. Din declaratiile antreprenorilor, in anul 2000, vor aparea birouri ultramoderne ce vor totaliza 80.000 mp (din care numai circa 57.000 mp vor ajunge la bun sfarsit, pentru ca la restul, dupa cum sustine Victor Rosu, reprezentant Jones Lang LaSalle, planurile sunt nerealiste, fie ca durata de timp pentru obtinerea de autorizatii si aprobari, fie ca sistem de finantare). In perspectiva, daca se iau in calcul toate proiectele, pana-n 2002 ar trebui sa apara birouri noi, desfasurate pe 400.000 mp, de doua ori mai mult decat s-a construit in Bucuresti in ultimii zece ani. Ramane de vazut in ce masura ele vor fi puse in practica.
Bucurestiul ramane printre cele mai scumpe capitale din Europa
Comparativ cu alte tari europene, la noi, spatiile de birouri de prim-rang sunt printre cele mai scumpe. Mai mult decat la Budapesta si Varsovia, mai mult chiar decat la Viena si Madrid. Ne depasesc doar cele mai scumpe capitale, Londra si Paris, si cel mai riscant mediu de afaceri, Moscova.
In marile orase din Romania, nivelul mare al chiriilor se datoreaza grabei investitorilor de a-si recupera banii. „In celelalte capitale estice – Budapesta, Praga, Varsovia – proprietarii sunt dispusi sa-si amortizeze investitia in mai mult timp, in zece ani, pentru ca piata este stabila. La noi, chiriile au fost calculate astfel incat cladirea sa intre pe profit repede, in medie in cinci-sase ani, uneori chiar in patru ani, si aceasta din cauza mediului economic actual, cu o mare cota de risc. Contractele sunt pe termene mici, in medie de trei ani (se accepta si doi ani), fata de celelalte capitale unde sunt pe 5-10 ani”, declara Victor Rosu.
Cu toate ca toamna este sezon de varf la inchiriere, nici acum nu a fost inregistrata vreo schimbare in tendinta generala de scadere a chiriilor. In Bucuresti, chiriile sunt cu 20% mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut. La aceasta data, pretul de inchiriere este de circa 28-32 USD/mp/luna pentru birouri de clasa A (in cladiri care au, pe langa toate facilitatile, si locatie centrala) si 20-25 USD/mp/luna pentru cele de clasa B. Si ele vor continua sa scada usor. Ieftinirea nu se datoreaza in mod special cresterii ofertei, ci crizei economice cu care ne confruntam cu totii, de care nu sunt ferite nici marile companii care pot sa inchirieze birouri de lux. „Chiriile nu sunt foarte mult influentate de oferta, dar sunt strans legate de situatia economica a tarii. Chiriasii sunt limitati de bugete, iar proprietarii trebuie sa se adapteze din mers acestora. Foarte multe companii isi cauta spatii cu alte caracteristici fata de cele in care fiinteaza sau isi deschid doar reprezentante, pentru care le sunt suficienti 100-150 mp”, specifica reprezentantul agentiei Jones LaSalle.
In Piata Victoriei se va inalta un zgarie-nori
Doua mari companii din strainatate, ImmoConsult si Campenon Bernard, intentioneaza sa investesca fiecare cate 50 milioane dolari in proiecte ce vor prinde viata in 2000-2002. ImmoConsult Leasinggesellschaft m.b.H. din Viena, subsidiara a bancii OVAG, a deschis in aceasta luna cel de-al cincilea santier, vizavi de Catedrala Sfantul Iosif, unde la anul se va inalta o constructie de sapte milioane dolari.
Cele cinci imobile pe care intentioneaza sa le faca firma austriaca vor fi sedii de birouri, suprafata totala depasind 30.000 mp, cu facilitati moderne si instalatii de ultima ora. Cladirile vor fi amplasate in zone considerate bune, pe strada General Berthelot, pe Calea Mosilor si Stirbei Voda.
Campenon Bernard are un singur proiect, Victoria Place, care beneficiaza de o finantare de 50 milioane dolari si o locatie considerata de interes maxim, pe Calea Victoriei, de o amploare nemaiintalnita pana acum in Romania.
Cladirea care va fi construita de francezi va fi primul zgarie-nori al bucurestenilor si va avea 18 etaje construite si 74 metri inaltime.
Aici isi vor gasi locul 20.000 mp de birouri, care se estimeaza ca vor fi inchiriate cu 32 USD/ mp. In proiect sunt prevazute si 240 locuri proprii de parcare. Constructia va fi gata peste doi ani si jumatate.