Criza economica, tensiunile din Gaza si eventuala interventie armata a Iranului in conflict ameninta pacea mondiala. Analistul Bogdan Chireac se teme de interventia Teheranului in favoarea palestinienilor. El crede ca un atac din partea Iranului ar avea provoca un contraatac devastator al Israelului. Aceasta, pe fondul crizei economice, ar putea duce la un razboi. “De obicei, in istorie, crize de asemenea proportii sfarsesc intr-un razboi. Or, lumea civilizata nu doreşte, sub nicio
Criza economica, tensiunile din Gaza si eventuala interventie armata a Iranului in conflict ameninta pacea mondiala.
Analistul Bogdan Chireac se teme de interventia Teheranului in favoarea palestinienilor. El crede ca un atac din partea Iranului ar avea provoca un contraatac devastator al Israelului. Aceasta, pe fondul crizei economice, ar putea duce la un razboi. “De obicei, in istorie, crize de asemenea proportii sfarsesc intr-un razboi. Or, lumea civilizata nu doreşte, sub nicio forma, un razboi. E cumplit ce se intampla, o sa suferim caderi catastrofale de productie, de profit, dar facem fata mult mai usor decat unui razboi”, a declarat acesta.
Totodata, analistul spun ca tensiunile din Fasie au facut ca pretul petrolului sa creasca. “Ceea ce nu a reusit reducerea consecventa si substantiala a cotelor de extractie – pretul petrolului a alunecat sub 40 de dolari/baril – iata ca reuseste un conflict. In rest, in afara de impactul emotional, nu vad alte consecinte economice. Fasia Gaza nu are o viata economica notabila, iar Israelul nu pierde economic din aceasta invazie. Cat despre restul lumii, implicatiile sunt nesemnificative”, susţine Bogdan Chireac.
Analistul economic Laurian Lungu spune ca, in Gaza, se observa deja o degradare rapida a activitatii economice. “Exista o multime de companii care deja si-au relocat activitatile in Egipt sau Iordania. Disparitia activitatilor productive, limitarea migratiei fortei de munca si consecintele bombardamentelor vor creea probleme mari de ordin umanitar si social atat pe termen scurt, cat si mediu. De exemplu, in numai cateva saptamani de conflict, numarul estimat al disponibilizatilor a depasit 100.000 la o populatie totala de 1.4 milioane. In plus, distrugerea infrastructurii va incetini considerabil relansarea ulterioara a economiei locale”, a declarat, pentru Capital.ro, Laurian Lungu.