Aflat deja în cea mai gravă criză economică din istoria sa, Libanul a mai luat o decizie care va lovi puternic în cele câteva milioane de persoane care trăiesc sub pragul sărăciei.
Criză economică fără precedent în Liban de peste un an de zile
Autorităţile din ţara cu aproape 7 milioane de locuitori au anunţat o majorare a preţului pâinii cu circa 20%. Totul vine în contextul prăbuşirii economiei şi al dificultăţilor cu care se confruntă autorităţile în a subvenţiona produsele de bază.
Libanul traversează cea mai gravă criză economică a sa de mai bine de un an de zile. Oamenii se văd nevoiţi să facă faţă unei deprecieri istorice a monedei, hiperinflaţiei, disponibilizărilor masive, precum şi restricţiilor bancare drastice.
Scumpiri repetate ale preţului la pâine
Ministrul libanez al Economiei, Raoul Nehme, a dezvăluit luni noile tarife de vânzare la pâine. El a vorbit despre “creşterea continuă a preţului grâului”, dar şi despre majorarea cursului de schimb pentru dolar.
Preţul pentru un sac de pâine cu greutatea de maximum 930 de grame a fost majorat de la 2.000 până la 2.500 de lire libaneze, a anunţat agenţia naţională de informaţii ANI, ceea ce înseamnă o majorare de aproximativ 20%.
Nu este pentru prima oară când pâinea se scumpeşte în Liban în ultima perioadă. Preţul a mai fost majorat deja în lunile iunie şi noiembrie ale anului trecut, scrie Agerpres.
Libanul importă 80% dintre alimente, iar o mare parte din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei
Noua majorare intervine într-un moment în care, potrivit ONU, peste jumătate din populaţia Libanului trăieşte sub pragul sărăciei. Mai mult, ponderea populaţiei care trăieşte în sărăcie extremă a explodat, de la 8% în 2019 până la 23%.
Sindicatele importatorilor de produse alimentare au tras luni un semnal de alarmă cu privire la diminuarea stocurilor de produse “până la jumătate şi chiar mai mult”, într-o ţară care importă 80% din consumul de alimente. Sindicatele au motivat aceste penurii precum şi dificultăţile pe care le au cu importurile, prin închiderea băncilor din motive de carantină, lipsa de lichidităţi dar şi prin afluxul de libanezi în supermarketuri.
În toamna anului 2019, deteriorarea condiţiilor economice a declanşat o mişcare populară de protest, în care a fost denunţată întreaga clasă politică care nu s-a schimbat în ultimele decenii, acuzată de corupţie şi incompetenţă.
Acord între Banca Mondială şi Guvernul de la Beirut
Experţii avertizează că nemulţumirea populaţiei ar putea creşte, în condiţiile în care subvenţiile destinate produselor de bază, precum medicamentele, făina sau benzină, ar putea fi eliminate în lunile următoare pentru a putea fi păstrate rezervele de valută ale Băncii Centrale.
În acest context, Banca Mondială şi Guvernul libanez au semnat, vineri, un acord cu privire la un împrumut de 246 milioane de dolari sub forma unui transfer de bani şi acces la servicii sociale pentru aproximativ 786.000 de libanezi.