România ar putea fi lovită în plin de criză. Mai mulți economiști au lansat un avertisment în acest sens, punctând că țara noastră traversează o perioadă dificilă din punct de vedere economic. Printre persoanele care spun acest lucru se află și economistul Radu Georgescu, fost manager financiar la Swisscom și consultant senior la Deloitt.

România, lovită în plin de criză

Specialistul a subliniat că apartamentele sunt mai inaccesibile ca oricând populației. El spune că ne aflăm „într-o bulă imobiliară similară cu cea din anul 2008”. Totuși, această bulă este „mult mai mare” în momentul de față.

„Suntem într-o bulă imobiliară similară cu cea din anul 2008. Doar că acum bula este mult mai mare”, avertizează din start economistul. El precizează și că anunță aceste semne „din perspectiva unui tip care a fost director financiar într-o bancă, în perioada 2007-2011. Am văzut din primul rând filmul cu evoluția și prăbușirea pieței imobiliare”, a explicat Radu Georgescu.

El a oferit mai multe informații. Potrivit specialistului, creditele ipotecare acordate au scăzut cu 9 miliarde de lei. În ultimele 12 luni creditele ipotecare acordate au scăzut cu 9 miliarde de lei comparat cu anul 2021. Astfel, subliniază el, au intrat 9 miliarde de lei mai puțin în piață imobiliară.

Economistul a spus și că anul 2021 a fost ultimul an cu anomalie economică în care dobânzile de referință au fost negative.

„Să începem: 1.Creditele ipotecare acordate au scăzut cu 9 miliarde de lei. În ultimele 12 luni creditele ipotecare acordate au scăzut cu 9 miliarde de lei comparat cu anul 2021. Cu alte cuvinte au intrat 9 miliarde de lei mai puțin în piață imobiliară. Anul 2021 a fost ultimul an cu anomalie economică în care dobânzile de referință au fost negative. EURIBOR a fost negativ timp de 7 ani”, a mai spus Radu Georgescu.

crestere pensii, recalculare, buget, bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Românii nu au suficienți bani și sunt de la o zi la alta mai săraci

Potrivit specialiștilor, prețurile cresc continuu, iar românii nu au suficienți bani. Datele înregistrate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că românii sunt de la o zi la alta mai săraci.

În acest context, Radu Georgescu subliniază că ne confruntăm cu un cerc vicios, iar lucrurile se complică din ce în ce mai mult.

„Această anomalie cu dobânzi negative a dus la creșterea irațională a prețurilor. Cu alte cuvinte lumea a făcut licitație, folosindu-se de creditele ipotecare cu dobânzi irațional de mici. De asemenea, această anomalie a generat o inflație foarte mare pentru toate produsele. Acest lucru a determinat pct 22 Creditele pentru nevoi personale (card de credit) au crescut cu 160%. În ultimele 12 luni creditele de nevoi personale acordate au crescut cu 160%. În ultimul an s-au acordat cele mai multe carduri de credit din istoria României”, a explicat specialistul.

Achiziția unei case rămâne doar un vis pentru cei mai mulți români

De asemenea, achiziția unei case rămâne doar un vis pentru cei mai mulți români. Potrivit explicațiilor oferite de Radu Georgescu, acest lucru arată că oamenii fac credite, cu dobânzi foarte mari, pentru a plăti cheltuielile lunare.

„Acest lucru arată că oamenii fac credite (cu dobânzi foarte mari) pentru a plăți cheltuielile lunare. Acest lucru a determinat pct 33. În acest moment este aproape imposibil să mai cumperi o locuință. În acest moment avem un mix de facturi economici care fac imposibilă achiziția unei locuințe – Prețuri mari + dobânzi mari + inflație mare”, a completat specialistul.

Economistul a amintit de faptul că prețurile au devenit inaccesibile pentru 90% dintre români, potrivit unui sondaj realizat recent.