In Romania, criza economica a determinat companiile de asigurari sa adopte modelul Poloniei si sa reduca semnificativ investitiile pe piata de capital, a declarat Crinu Andanut, CEO al Allianz-Tiriac Pensii Private.
Exista si tari in care acest model de investitie functioneaza in sens contrar. In Ungaria, de exemplu, investitorii au ales sa cumpere actiuni, la un pret mai mic, dar care dupa depasirea acestui impas vor avea o valoare mult mai mare.
La capitolul investitii in pensiile private obligatorii (pilonul II), 4.362.878 de romani vireaza lunar pana la 30 de milioane de euro, potrivit datelor prezentate de Ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Mariana Campeanu, in cadrul celei de-a treia editii a Conferintei Nationale de Pensii Private.
In Romania, pilonul II este acoperit de 14 administratori autorizati, dintre care doar Generali Fond de Pensii are un risc putin mai ridicat, investind in piata de capital mai mult decat ceilalti administratori.
In porezent, primele trei pozitii in clasamentul administratorilor, dupa active, sunt ocupate de ING (39,11%), Allianz-Tiriac (23,21%) si Generali (7,91%).
Pe segmentul pensiilor private facultative (pilonul III), romanii sunt inca departe de Occident. La 30 septembrie 2008 erau inscrisi doar 125.544 de participanti, ale caror active nete valorau 59.597.844 lei. Cei mai activi in sistemul pensiilor private facultative sunt barbatii cu varsta cuprinsa intre 30 si 44 de ani, avand o pondere de peste 50%.
Daca in prezent, in materie de pensii facultative, deductibilitatea este in limita a 200 de euro, atat pentru angajator, cat si pentru angajat, incepand cu 2009, aceasta va creste la 400 euro.