Numarul companiilor care se asteapta ca rezultatele din 2008 sa fie semnificativ mai jos decat planurile stabilite la inceput de an s-au dublat fata luna Martie 2008, conform ultimului studiu al companiei de consultanta in management Hay Group – „Studiul Global privind Remunerarea si Recrutarea”. 

 

Conform studiului similar organizat in Martie 2008, doar 12% dintre organizatiile participante se asteptau ca rezultatele sa fie mult mai mici decat nivelul stabilit la sfarsitul anului 2007.

 

In numai 8 luni acest rezultat a crescut la 31%. 62% dintre companiile participante au raportat ca rezultatele au fost apropiate de obiectivele stabilite pentru anul 2008. Potrivit studiului la care au participat 2,589 de organizatii din 6 continente, Africa si Orientul Mijlociu sunt cele mai putin afectate regiuni din lume de criza economica mondiala, cu numai 9 % dintre companiile din Africa si 12% din Orientul Mijlociu care au comunicat ca rezultatele sunt cu mult sub planurile stabilite.

 

Romania se incadreaza in contextul european, 24% dintre companii au raportat ca rezultatele vor fi cu mult sub target-ul stabilit, iar 65% dintre companiile participante au reusit sa isi atinga obiectivele stabilite.

 

Sectorul Retail este unul din cele mai afectate sectoare de criza economica globala, 63% dintre companii se asteapta ca rezultatele sa fie cu mult mai jos decat planurile pentru anul 2008, cauzele fiind reducerea consumului si constrangerile actuale ale pietei financiare pentru creditele de consum. Sectorul Petrol si Gaz a reusit sa administreze mult mai bine criza economica, 19% dintre companii raportand ca vor avea rezultate mult mai bune decat cele previzionate pentru 2008.

 

„Odata cu incertitudinea perspectivelor economice de anul viitor, organizatiile sunt circumspecte in privinta cresterilor salariale. Multe opteaza sa fie precaute si sa amane sau sa reduca cresterile salariale chiar sa inghete salariile, si re-evalueaza programele de recompensare pentru a se putea concentra pe retinerea performerilor. “

 

In ceea ce priveste Europa criza economica se simte mult mai acut decat in alte regiuni din lume, peste 57% dintre organizatii planifica sa inghete sau sa reduca numarul de angajati, care este mult mai mare decat rezultatul mediu global de 48%. 31% din companii au raportat ca vor atinge rezultatele sub nivelul asteptat. 

 

Cresterile salariale au scazut de asemenea in Europa, angajatii au primit in medie o crestere de 5% in anul 2008, iar in ceea ce priveste previziunile pentru anul 2009 cresterile salariale vor fi mai mici de 4%, dar 39% dintre companiile participante au specificat ca pot interveni schimbari in ceea ce priveste previziunile pentru anul 2009.

 

Cei mai multi dintre angajatii din Europa isi vor primi bonusurile in acest an, doar 16% dintre companii au schimbat bugetul pentru anul 2008, ca urmare a noii situatii economice. In 2009 insa poate fi insa cu totul diferit , 25% dintre companiile participante mentionand ca vor face schimbari in strucutura bonusului pentru 2009.

 

Un sistem eficient de evaluare al performatelor este critic pentru a administra cu succes cresterile salariale si bonusurile in contextul crizei economice globale.

 

Romania se incadreaza in contextul european, 24% dintre companiile participante au declarat ca rezultatele vor fi cu mult sub target-ul stabilit, iar 65% dintre acestea au reusit sa isi atinga obiectivele stabilite pentru anul 2008.

 

Ca urmare a crizei economice globale, in Romania 47% dintre organizatii planifica sa inghete structura organizatorica sau vor scadea numarul de angajati din Romania in anul 2009. Cresterile salariale vor scadea de asemenea si in tara noastra, daca in anul 2008 a fost o crestere medie de 12.8%, pentru anul 2009 cresterile salariale vor fi mai mici de 9%, dar 43% dintre companii considera ca pot interveni inca schimbari in ceea ce priveste previziunile de cresteri salariale pentru anul 2009. Aproximativ 18% dintre companii iau in considerare si inghetarea salariilor in anul urmator.

 

Cei mai multi dintre participanti vor plati bonusurile angajatilor pentru anul 2008, doar 8% dintre participanti au operat schimbari in buget, insa in anul 2009 pot aparea schimbari mari, 29% dintre companiile participante planifica sa schimbe politica de acordare a bonusurilor pentru anul urmator. 

 

Sursa: Hay Group