Florin Cîţu, şi el fost ministru al Finanţelor, mesaj ferm pentru noul deţinător al portofoliului
Vineri, 21 ianuarie, Florin Cîțu a declarat:
„Exprimarea de anul acesta este mult prea…nu este ambițioasă, să zicem așa. Nu poți să vii de la un deficit de 7% și să îți propui să-l reduci doar cu 1%, după ce în anul 2021 am redus trei puncte procentuale.
Trebuie să fii mai ambițios. Doar dacă tu vrei să ai inflație și criză. Dacă tu ești ok cu asta, atunci nu trebuie să fii ambițios. Pe de o parte cheltuielile bugetare trebuie menținute, iar pe partea de venituri să păstrezi ceea ce a fost în vigoare și anul trecut.”
De altfel, joi, 20 ianuarie, surse au declarat pentru Capital că îngrijorările lui Florin Cîțu privind dobânzile la care se împrumută Minsterul de Finanțe se accentuează. Totodată, aceleași surse precizează că investitorii încep deja să își piardă încrederea în Guvern. În ceea ce privește pierderea încrederii investitorilor, aceasta ar putea duce la o explozie a dobânzilor.
Cîțu, îngrijorat de împrumuturile Ministerului de Finanțe. Ce riscuri există pentru români
„Florin Cîțu a transmis în partid că este îngrijorat de faptul că Ministerul de Finanțe se împrumută la dobânzi foarte mari, iar investitorii își pierd încrederea în Guvern. Iar o pierdere a increderii agențiilor de rating înseamnă o explozie a dobânzilor”, spun sursele citate.
Totodată, Florin Cîțu ar fi îngrijorat și de ratele românilor are au crescut, existând riscul ca aceștia să nu le mai poată plăti și să își piardă locuințele.
„Costurile sunt ridicate, ratele românilor la bănci au crescut, există riscul să-si piardă casele, după ce am reușit să ii salvăm în pandemie prin măsurile luate dar sunt loviți acum. Totodată, există riscul să avem nevoie de o rectificare bugetară înainte de auguste pentru că ministerele nu vor avea suficienti bani”, a mai adăugat sursa.
De menționat este faptul că precizările vin la o zi distanță după ce miercuri, Ministerul Finanţelor a împrumutat de pe pieţele internaţionale suma totală de 2,4 mld. dolari prin obligaţiuni pe 5 ani şi pe 10 ani, inclusiv refinanţările unor obligaţiuni în dolari lansate în anii trecuţi.
Câți bani a împrumutat Ministerul Finanțelor în această săptămână
Mai exact, prin obligaţiunile în dolari pe 5 ani, statul a împrumutat 1,35 mld. dolari, iar prin bondurile pe 10 ani, suma totală a ajuns la 1,06 mld. dolari, din care 310 mil. dolari reprezintă refinanţările unor titluri emise anterior cu scadenţă în 2022, 2023 şi 2024, potrivit Bloomberg. Sursa citată mai arată că emisiunea de obligaţiuni pe 5 ani în dolari este scadentă în 27 februarie 2027, iar cea pe 10 ani în 27 martie 2032.
De cealaltă parte, la bondurile pe 5 ani dobânda este formată din dobânda de referinţă la titlurile de Trezorerie în dolari pe 5 ani la care s-au adăugat 150 de puncte de bază, în timp ce la bondurile pe 10 ani dobânda este de 185 de puncte de bază peste dobânda de referinţă la titlurile de Trezorerie în dolari pe 10 ani.
Referitor la intermediarii emisiunilor de bonduri în dolari, aceștia au fost Citi, Erste, HSBC, ING, JP Morgan şi Société Générale.
Totodată, potrivit sursei citate, se preconizează că în luna februarie 2022 vor ajunge la scadenţă împrumuturi în dolari realizate de Ministerul Finanţelor în 2012. În februarie şi martie 2012 statul s-a împrumutat cu 2,25 mld. dolari la dobânzi de 6,875%, respectiv 6,45%.
De asemenea, în februarie 2013, Ministerul Finanţelor împrumutase 1,5 mld. dolari la un cost de 4,5%, titlurile fiind scadente în august 2023. Iar în ianuarie 2014, statul s-a împrumutat cu 2 mld. dolari, la dobânzi de 5%, respectiv 6,25%, titlurile fiind scadente în 2024, respectiv în 2044.