Criza economică se simte încă de la grădiniță

Un sfert din grădiniţele britanice au suferit pierderi anul trecut, iar salariul mediu al educatoarelor a fost de numai 7.600 lire sterline pe an, deşi părinţii din Marea Britanie plătesc mai mult pentru îngrijirea copilului decât majoritatea dintre omologii lor europeni, potrivit unui raport guvernamental, citat de cotidianul britanic The Guardian și preluat de Agrepres.

Costul îngrijirii copiilor creşte mai rapid decât veniturile gospodăriilor, iar acum reprezintă peste 25% din venitul mediu net al familiei. Un raport al Ministerului Educaţiei a arătat că sectorul este slab finanţat şi prost plătit. Unele dintre educatoare s-au plâns că au „rolul unui profesor, dar pentru un salariu minim”.

 

Aproape două treimi (63%) din instituţiile care asigură îngrijirea copiilor au avut un profit sau excedent pe parcursul anului trecut. Una din 10 (11%) a fost chiar falită iar aproximativ un sfert (24%) au avut pierderi. Cu toate acestea, şase din 10 astfel de instituţii care au avut un profit au câştigat mai puţin de 10.000 de lire pe an, iar salariul mediu obţinut de proprietari a fost de 13.500 lire pe an. Aproape o treime nu au obţinut salariu şi mai mult de jumătate au luat mai puţin de 20.000 lire.

 

Raportul a constatat că educatoarele care au grijă de copii în sistem intern au câştigat un venit mediu anual de doar 7.600 lire, în pofida faptului că au lucrat patru-cinci zile pe săptămână. Peste jumătate (60%) s-au simţit obligate de climatul economic să îngheţe taxele lor în ultimii doi ani. Grădiniţele spun că cererea insuficientă, plus costurile de personal, în pofida salariilor mici, sunt de vină pentru lipsa lor de profitabilitate.

 

Guvernul britanic efectuează în prezent o revizuire a sistemului de îngrijire a copilului şi examinează o serie de posibile soluţii la această problemă, printre care şi un raport pentru think-tank-ul CentreForum elaborat de parlamentarul conservator Elizabeth Truss. În prezent, educatoarele britanice pot îngriji doar trei copii odată, printre care şi propriul copil. Proporţia este de una la patru în Franţa şi una la cinci în Germania şi Olanda, un model aprobat şi de Truss.

 

Potrivit lui Ryan Shorthouse, cercetător la Social Market Foundation (SMF), o altă problemă este că grădiniţele şi creşele nu se pot baza pe cerere, deoarece baza clienţilor lor a fost limitată la o zonă relativ restrânsă, iar părinţii s-au străduit să găsească banii pentru a plăti taxele. SMF a propus o schemă naţională de împrumut pentru îngrijirea copiilor, în care părinţii care câştigă peste 12.000 lire pe an să poată solicita o sumă forfetară care urmează să fie rambursată lunar prin sistemul de impozitare pe o perioadă extinsă şi la o rată scăzută a dobânzii.

 

„Comparativ cu alte ţări din OCDE, contribuţia financiară pentru îngrijirea copiilor, atât din partea guvernului cât şi a părinţilor, este mare, ceea ce sugerează că și costurile asigurării îngrijirii copiilor din Marea Britanie sunt mai mari”, a declarat Shorthouse, care este consilier pe probleme de îngrijire a copiilor.