Criza energetică a Chinei arată cât de greu va fi să împăcăm economia cu reducerea emisiilor de carbon

În timp ce la conferința ONU privind climatul, de la Glasgow, se vor discuta reduceri mai agresive ale emisiilor de carbon, China tocmai a dat cel mai prost semnal posibil.

China a decis să elimine restricțiile privind exploatarea cărbunelui în următoarele trei luni, ca răspuns la o criză energetică majoră, cu întreruperi la nivel național și cu producători nevoiți să oprească liniile de producție, scrie The Conversation.

China va extrage acum mai mult cărbune decât cele 3,9 miliarde de tone pe care le-a extras în 2020

China va extrage acum mai mult cărbune decât cele 3,9 miliarde de tone pe care le-a extras în 2020 și va importa și din Australia. Decizia Beijingului anulează retorica președintelui Xi Jinping despre decarbonizare, inclusiv angajamentul de a opri construirea centralelor electrice pe cărbune în alte țări. De asemenea, ridică întrebări cu privire la capacitatea națiunii de a îndeplini obiectivele dificile de reducere a emisiilor de carbon din planul cincinal, până în 2025.

De ce s-au stins luminile în China

Întrebarea care se pune este cum a ajuns China în această situație și ce înseamnă pentru eforturile lumii de a atinge zero net emisii de carbon.

China are așa-numitul ”obiectiv de control dublu” pentru protecția mediului la nivel național, care se referă la reducerea atât a consumului de energie, cât și a cantității de energie care intră în fiecare unitate de PIB (intensitatea energetică). Cu progrese impresionante înainte de perioada 2015-2020, China își propune acum să reducă intensitatea energetică cu 13,5% până în 2025 și să reducă emisiile de carbon pe unitate de PIB cu 18%, în vederea reducerii emisiilor totale de carbon până în 2030.

A pus cruce cărbunelui, care încă generează aproximativ două treimi din electricitate

În acest scop, China a pus cruce cărbunelui, care încă generează aproximativ două treimi din electricitatea sa. Statul a închis minele mici și ineficiente și a restricționat producția de cărbune. În consecință, producția de cărbune a scăzut în 2021, în timp ce importurile de cărbune au fost și ele scăzute.

Acest lucru a determinat creșterea prețului cărbunelui, iar companiile producătoare de energie electrică nu au putut transfera costurile către consumatori din cauza plafonării. Confruntați cu generarea de energie electrică în pierdere, principalii jucători de pe piață au ales să nu mai producă.

Ca și cum asta nu era de ajuns, China a avut o vară extrem de caldă, fără vânt, care a făcut ca energia eoliană și hidroelectrică să producă mai puțină energie electrică decât de obicei.

Rezultatul: întreruperi majore de curent care au lăsat familii întregi la lumina lumânării, semafoare căzute, companii nevoite să-și reducă producția. Provincii întregi au impus restricții de utilizare a energiei electrice, în special companiilor din industriile cu consum intensiv de energie precum oțelul, textilele, lemnul, produsele chimice, materialele plastice.

O nouă lovitură pentru lanțurile de aprovizionare globale

Totul a venit într-un moment în care cererea de produse fabricate în China a crescut brusc, în condițiile în care cheltuielile globale ale consumatorilor se recuperează după pandemie, rezultatul fiind o nouă lovitură pentru lanțurile de aprovizionare globale. Apple, Tesla, Microsoft și Dell se numără printre cei care spun că lanțurile lor de aprovizionare sunt afectate și de criza energetică a Chinei.

Acum revine la cărbune pentru a se salva

Acum, China nu doar că slăbește restricțiile privind producția de cărbune pentru restul anului, ci pune la dispoziție împrumuturi bancare speciale pentru companiile miniere și chiar permite ca normele de siguranță în mine să fie relaxate. Acest lucru a făcut ca prețurile interne ale cărbunelui să scadă imediat cu 5%.

Cu alte cuvinte, atâta timp cât economia Chinei și, în consecință, și cea globală, e atât de dependentă de energia pe cărbune, există un conflict direct între reducerea carbonului și menținerea funcționării lanțurilor de aprovizionare. Agenda ”zero net” va face foarte probabil ca perturbări similare să apară în viitor. Afacerile care vor supraviețui vor fi doar cele pregătite pentru această realitate, subliniază The Conversation.