Criza energetică din Occident, în ascensiune. Ce e mai rău încă ar putea să vină

Europa harta

SURSA FOTO: Dreamstime

Anul 2022 s-a remarcat prin criza gazelor care a lovit întreg continentul european, iar statele membre UE au fost obligate de circumstanțe să identifice de urgență soluții în acest sens. Însă iarna nu s-a terminat! Unele estimări internționale au arătat că cea mai gravă criză energetică din Europa ar putea încă să vină.

În luna decembrie, Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze în 2023, în ciuda eforturilor sale imense de a umple depozitele pentru iarna 2022-2023. Astfel, tot mai multe voci se alătură avertismentelor, pe măsură ce aceste lucruri se confimră, iar aceasta nu este o realitate care poate fi ușor neglijată, a relatat publicația oilprice.com.

Stocurile europene de gaz sunt pline

Așadar, relatează sursa citată, o mare parte din succesul Europei în menținerea luminilor aprinse până acum în această iarnă a fost rezultatul unor condiții meteorologice mai prietenoase decât în mod obișnuit. Luna octombrie și jumătatea lunii noiembrie au fost deosebit de călduroase, ceea ce a dus la reducerea consumului de gaz în Europa – o directivă obligatorie – să fie mult mai ușoară decât ar fi fost altfel.

Chiar și așa, în momentul în care vremea s-a răcit, la sfârșitul lunii noiembrie, consumul a crescut. În același timp, la începutul lunii decembrie, șeful responsabil cu reglementările cu privire la piața energetică din Germania a fost nevoit să îi avertizeze pe germani din motiv că nu atingeau obiectivul de economisire a gazului de 20 % din consumul total al țării.

Acest avertisment a aminitit tuturor despre cât de precară este situația. Unitățile de stocare sunt pline, iar în terminalele europene intră tot mai mult GNL, datorită vremii. John Kemp, de la Reuters, a raportat că nivelul de gaz în depozite în Europa la sfârșitul lunii decembrie 2022 era la al doilea cel mai ridicat nivel pentru această perioadă a anului din ultimii zece ani.

Rusia a trimis cea mai mare parte a volumelor sale obișnuite de gaz în prima jumătate a anului

Mulți s-au grăbit să se bucure de sfârșitul crizei, dar aceste motive de bucurie s-ar putea să fi fost premature. Pentru început, iarna este departe de a se fi terminat și există încă o probabilitate mare în care vremea va fi mult mai rece în lunile ianuarie și februarie. De asemenea, sfârșitul iernii nu înseamnă automat o abundență de gaze naturale.

În 2022, țările europene au reușit să se aprovizioneze la timp și din abundență, în mare parte datorită faptului că Rusia a trimis cea mai mare parte a volumelor sale obișnuite de gaz în prima jumătate a anului. Excepție fiind întreruperea furnizării de către Bulgaria și Polonia pentru refuzul lor de a plăti în ruble, aprovizionarea cu gaze de la cel mai mare furnizor european de atunci a rămas în mare parte constantă, a evidențiat sursa citată.

Acest lucru a ajutat foarte mult, la fel ca și aportul record de gaze naturale lichefiate din SUA. În acest an, însă, nu vor exista volume regulate de gaz care va veni din Rusia. Într-adevăr, Moscova, în frunte cu vicepremierul Alexander Novak, a declarat că este pregătită să reia fluxurile de-a lungul gazoductului Yamal-Europa, însă, așa după cum spus el, acest subiect rămâne închis din motive politice.