Majoritatea îl solicită, alții îl demonizează, experții avertizează împotriva lui: În UE există de luni de zile o dispută în privința unui plafon al prețului la gaze. Astăzi, miniștrii energiei din UE se reunesc în ședință extraordinară la Bruxelles pentru a decide noi măsuri de combatere a prețurilor ridicate la energie.
De asemenea, ei vor discuta, pentru prima dată, o propunere concretă a Comisiei Europene de plafonare a prețului pentru gazul vândut pe platforma comercială TTF în anumite circumstanțe.
Ţările europene nu se înţeleg pe subiectul gazelor
Acest lucru ar trebui să provoace discuții aprinse. Italia, Grecia, Belgia și Polonia, în special, fac presiuni pentru plafonarea prețului la gaze, dar Germania, Țările de Jos și alte câteva țări se tem de blocaje în ceea ce privește securitatea aprovizionării.
Alte măsuri de cumpărare în comun a gazelor și de accelerare a aprobărilor pentru energia solară și alte tipuri de energie regenerabilă sunt mai puțin controversate.
Se așteaptă ca miniștrii să ajungă la un acord cu privire la aceste două inițiative – atunci ar putea intra în vigoare. Rezultatul reuniunii este încă neclar, având în vedere disputa privind plafonarea prețului la gaze, scrie site-ul Indo & NY.
Plafonarea prețului la gaze pentru situații de urgență
Comisia Europeană propune limitarea, prin intermediul unui plafon de preț, a fluctuațiilor deosebit de puternice ale prețurilor în piața angro europeană.
Acest lucru afectează anumite tranzacții la centrul angro TTF, de care sunt legate multe contracte de furnizare din UE.
Spre deosebire de frâna de preț a gazelor naturale impusă de guvernul federal, plafonul se aplică marilor clienți care fac cumpărături la TTF și nu consumatorilor finali. Mai exact, plafonul s-ar aplica automat dacă prețul gazului care urmează să fie livrat în luna următoare ar depăși 275 de euro pe megawatt/oră timp de două săptămâni și, în același timp, ar fi cu cel puțin 58 de euro mai mare decât prețul de referință pentru gazul natural lichefiat (GNL) de pe piața mondială. În acest caz, comenzile care depășeau prețul limită nu mai erau acceptate.
Cu toate acestea, limita de preț a fost deja criticată pentru că este atât de ridicată, iar condițiile sunt atât de stricte încât este puțin probabil ca aceasta să fie utilizată. Prin urmare, plafonul nu ar trebui să meargă suficient de departe pentru susținători precum Italia, dar prea departe pentru oponenți precum Germania.
Achiziții comune de gaze
Puterea de piață concentrată a UE ar trebui să asigure prețuri mai mici la gaze. Comisia Europeană propune umplerea coordonată a instalațiilor de stocare a gazelor în anul următor. Acest lucru ar trebui să împiedice, de asemenea, ca statele să se supraliciteze reciproc și să crească prețurile.
Astfel, companiile ar trebui să grupeze o parte din cererea lor în mod centralizat, pentru care se pot obține apoi oferte comune. Companiile ar putea decide apoi dacă să formeze unul sau mai multe consorții pentru a cumpăra gazul împreună.
Procedură accelerată pentru sistemele solare
Pentru a înlocui gazul rusesc, sistemele solare și alte proiecte de energie regenerabilă urmează să fie aprobate printr-o procedură accelerată. Comisia Europeană propune ca sistemele solare să fie aprobate în termen de maximum o lună, iar pompele de căldură în termen de trei luni. Proiectele cu energii regenerabile ar urma să fie considerate prin lege ca fiind de „interes public major”.
Astfel, de exemplu, parcurile eoliene ar fi scutite de anumite norme de protecție a mediului și ar fi mai greu de contestat în instanță. Normele urmează să se aplice timp de un an, până când vor fi negociate modificări legislative pe termen lung în domeniu.