Criza energetică divide liderii europeni

Sursă: Dreamstime

Șefii de stat și de guvern ai UE aprobă propunerile de la Bruxelles, dar lasă revizuirea situației pieței energiei pentru luna decembrie, a scris Silvia Martinez într-un articol de opinie realizat pentru El Periódico.

Criza energetică divide liderii europeni

Criza energetică cu care se confruntă Europa are multe margini, cu cât mai multe state sunt membre în club, iar diferențele de opinie cu privire la modul de soluționare a acestora au fost evidente în dezbaterea divizată de joi a șefilor de stat și de guvern UE de la Bruxelles, pentru a răspunde la creșterea prețurilor la electricitate, conform elperiodico.com

O discuție „complexă” și „intensă” care a avut loc la solicitarea președintelui guvernului spaniol, Pedro Sánchez, care le-a cerut omologilor săi europeni mai multă ambiție, forță și urgență în răspunsul UE. După negocieri, care au culminat în toiul nopții, Spania și-a luat angajamentul de a studia în profunzime nu numai evoluția pieței de gaz și energie electrică, ci și a pieței de comercializare a emisiilor de CO2. Cei douăzeci și șapte vor revizui situația în decembrie.

Discuția a arătat încă o dată că diagnosticul la nord și sud, est și vest este foarte diferit, la fel și soluțiile. Unele delegații, precum Polonia, dau vina pe Gazprom și Moscova pentru creșterea prețurilor pentru reducerea livrărilor de gaze, altele, precum Republica Cehă, pe speculații cu privire la sistemul de comercializare a emisiilor de CO2.

Ungaria denunţă pachetul UE privind clima pentru reducerea emisiilor de CO2 cu 55% în 2030, în timp ce pentru marea majoritate problema este temporară, din cauza creșterii cererii de gaze din Asia, deși situația se va stabiliza în primăvara anului viitor, astfel încât măsurile naționale ar trebui să fie suficiente pentru a rezista situației. Acesta este cazul Germaniei sau al Olandei, care se angajează să meargă pas cu pas și să urmeze foaia de parcurs stabilită de Bruxelles.

„Comisia Europeană a prezentat o comunicare foarte bună. Cred că trebuie să reacționăm cu prudență”, a recomandat cancelarul german Angela Merkel, care, după 16 ani la cârma Cancelariei și 107 de summituri europene, ar fi putut experimenta ultimul Consiliu European. Spania, potrivit unor surse din delegația spaniolă, a fost susținută de țări precum Franța, Italia sau Grecia care au susținut nuanțat propunerile spaniole.

Sánchez le-a cerut imperios colegilor săi să regândească piaţa de energie electrică

Sánchez le-a cerut imperios colegilor săi să regândească piaţa de energie electrică pentru că, potrivit liderului spaniol, aceasta este distorsionată din cauza prețurilor mari la gaze și a unei piețe care nu dă semnale adecvate de preț. În plus, a susținut posibilitatea unei lansări rapide de achiziții comune de gaze „pentru a crește puterea de negociere” a statelor membre și, în final, de a monitoriza îndeaproape evoluția speculațiilor pe piața drepturilor de emisie de CO2.

„Aspirăm întotdeauna la o ambiție mai mare și la încorporarea unui sentiment de urgență în această dezbatere, deoarece este o situație care afectează toate țările europene și care poate submina competitivitatea economiei europene, dacă ne comparăm cu alte economii în care prețul energiei nu este la fel de mare ca în Europa”, a avertizat Sánchez la sosirea sa la summit. Cu oarecare resemnare, el și-a asumat însă lentoarea cu care dezbaterea progresează. „Ne-am dori să mergem mai repede, dar la Bruxelles și în Uniunea Europeană pașii se fac într-un ritm mai puțin intens decât ne-am dori. Guvernul va continua să avanseze și să lucreze pentru a găsi soluții la nivel european pe lângă cele pe care le-am pus în aplicare la nivel național”, a promis el.

Problema este că nu toți liderii europeni împărtășesc ideea urgenței cerută de Sánchez, care a avut și mai multe întâlniri bilaterale înainte de Consiliul European, cu președintele acestuia, Charles Michel, și cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. Ambii, potrivit unor surse spaniole, au arătat „sensibilitate” față de pozițiile spaniole. Deși Cei 27 nu au putut ajunge la un acord asupra textului concluziilor în timpul discuției inițiale de aproape cinci ore, după câteva ore de reflecţie au dat undă verde unui document care recunoaște „utilitatea” propunerilor făcute de Bruxelles.

În plus, liderii europeni îndeamnă Comisia să studieze nu doar funcționarea gazului și a electricității – așa cum a propus deja Bruxelles-ul -, ci și piața de comercializare a emisiilor de CO2, o cerință formulată de Sánchez și de premierul ceh, Andrej Babis, care chiar amenința să blocheze textul. Finalmente, include și sarcina Comisiei și Consiliului de a lua ia în considerare „prompt” măsuri pe termen scurt care să servească la scăderea costului prețurilor la energie. Miniștrii Energiei își vor asuma sarcina de a continua lucrările în ședința lor extraordinară din 26 octombrie, iar liderii europeni vor revizui situația din nou la summitul din 16 și 17 decembrie.