Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte al PNL şi europarlamentar, a fost sâmbătă prezent la Şcoala de vară a Tineretului Naţional Liberal.
Rareş Bogdan: Să va spălați zilnic, să nu mâncați făină de gândaci și nici să nu stați la 19 grade
Cu această ocazie, el i-a îndemnat pe tinerii liberali să nu urmeze orbeşte „retorica” de la Bruxelles şi să trateze toate mesajele venite de la vârful Europei cu circumspecţie. Rareş Bogdan spune că oamenii trebuie să înţeleagă momentul dificil prin care trecem, dar să nu cadă în extreme. Declaraţiile au fost făcut în contextul crizei energetice actuale.
„Nu neapărat toate scenele apocaliptice și toată retorica dezastrului este cea care caracterizează România.
Vreau să vă rog să ascultați cu circumspecție inclusiv retorica de la Bruxelles, adică să va spălați zilnic, să va faceți duş zilnic, nu o dată pe săptămână, să încercați să nu opriți apa când vă spălați pe dinți, să nu mâncați făină de gândaci și nici să nu stați la 19 grade.
Să fiți raționali, să fiți echilibrați, să înțelegeți ce înseamnă momentul energetic actual, dar să nu cădeți in păcatul extremei”, a afirmat, sâmbătă, Rareş Bogdan.
Nicolae Ciucă vorbeşte însă despre sancţiuni, dar şi bonificaţii, în contextul nevoii reducerii risipei de energie
Afirmaţiile sale vin totuşi în uşoară contradicţie cu mesajele venite de la Guvern sau din partea preşedintelui Klaus Iohannis, care i-au îndemnat pe români la cumpătare atunci când vine vorba despre consumul de electricitate sau gaze, având în vedere criza anunţată pentru această iarnă.
Chiar astăzi, 10 septembrie, premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre o eventuală bonificaţie ce ar putea fi acordată celor care economisesc energia, dar şi despre posibilitatea impunerii unor sancţiuni pentru cei care nu reduc risipa.
„Am discutat în şedinţa de guvern de joi acest subiect (acordarea de bonificaţii – n.red.). Deocamdată, nu avem o soluţie tehnică.
Sigur, acestea sunt măsuri prin care şi noi ne-am gândit, şi facem apel la populaţie, să reducem risipa şi să fie bonificaţi cei care consumă mai puţin, în mod deosebit în orele de vârf, dar nu am luat încă o decizie, pentru că aşteptăm să avem un ansamblu coerent la nivelul întregii Uniuni pentru a putea să gestionăm cum se cuvine energia şi gazul pentru iarna viitoare”, a declarat Nicolae Ciucă.