Corifeii pieței libere nu au înțeles nici astăzi, în plină criză energetică, că mâna invizibilă a lui Adam Smith nu există și că piața lăsată liber (nereglementată) duce prețurile doar în sus. Explicația este simplă pentru cei care vor să o înțeleagă, în cazul monopolului sau oligopolului prețul se formează arbitrar. Dacă unicul sau puținii furnizori hotărăsc să crească prețurile, toate prețurile pentru consumatorii casnici sau companii vor crește, se arată în editorialul lui Radu Oprea, senatorul și purtătorul de cuvânt al PSD.
Cine trebuie să intervină în acest caz? Statul
Statul este principalul beneficiar al scumpirilor în calitate de acționar majoritar al companiilor de producție, transport și furnizare. Statul este cel care încasează accizele, taxa de supraimpozitare sau veniturile suplimentate din TVA.
Acum să ne întoarcem la „soluțiile” USR izvorâte din puțul gândirii unor oameni care nu au habar despre ce se întâmplă în economia reală a țării. Claudiu Năsui, fost ministru al economiei, plânge astăzi de grija marilor companii și al IMM-urilor. La fel și Cristina Prună sau Cristian Ghinea. Dar haideți să vedem ce au uitat (ascund) cei de la USR. Cât de mult i-a durut pe ei de IMM-urile românești și ce „soluții” au avut atunci când erau la guvernare.
În forma adoptată de Senat USR a depus niște amendamente pentru „sprijinul” IMM-urilor:
„b) pentru toţi operatorii economici consumatori finali:
i.exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficienta, accizei pentru primii 200 MWh consumați lunar.
ii.exceptarea, in cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei pentru primii 500 MWh consumați lunar.
iii.aplicarea unei cote reduse a taxei pe valoarea adăugată de 5% asupra bazei de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clienții finali, prin derogare de la prevederile art. 291 alin. (1) si (3) din Legea nr 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare in cazul unui consum cuprins intre 0,1 – 500 MWh lunar.”
Ce „susținere” consistentă pentru un IMM! Doar pentru primii 200 de MWh consumați lunar la energie electrică și 500 MWh la gaze. În realitate, toate IMM-urile a căror proces de producție este energofag (construcții, depozite de frig, confecții metalice cu procese de zincare sau tratare ș.a.) și pentru care costul energiei electrice și al gazelor au pondere mare în costul final al produsului finit NU ar fi fost protejate, pentru că ar fi avut consumuri mai mari de 200 de MWh lunar la energie si 500 MWh lunar la gaze.
Așa judecă USR strâmb, dar se laudă că ia măsuri drepte. Din păcate pentru români „performanța” lor a fost dovedită la guvernare. A fost ZERO, iar efectele negative – adică monștrii produși din guvernarea doar pe Facebook, în care liberalizarea brutală este prezentată drept panaceul universal care va ieftini rapid prețul energiei și al gazelor, se văd astăzi în adevărata și sălbatica lor desfășurare .
P.S.1 Amendamentele USR din forma legii adoptată de Senat au fost îndreptate la Camera Deputaților, astfel încât toți operatorii economici să beneficieze de sprijin indiferent de consumul lunar.
P.S.2 Readuc aminte că PSD a propus o lege a plafonării cu praguri mult mai mici decât cele din legea adoptată, fară compensare, ceea ce ar fi asigurat un mecanism simplu, suplu, ușor de aplicat și ușor de înțeles de către companii și cetățeni.