Pe 6 octombrie, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat la Târgoviște că există producători care, din cauza creșterii prețurilor la energie, își scad capacitățile de producție.

„Sunt producători care au spus că îşi reduc capacităţile de producţie, săptămâna trecută am fost la Bruxelles şi am aflat şi de la omologii mei, de la ceilalţi miniştri ai Economiei, că în alte ţări şi-au închis capacităţile de producţie. Tocmai de aceea, pe data de 10 octombrie voi veni cu propuneri de măsuri care urmează să fie adoptate, atât la nivel european, cât şi naţional, pentru sprijinirea acestor sectoare.

Este important ca industria să funcţioneze, ca industria să asigure locurile de muncă şi să rămână competitivă”, a răspuns acesta când a fost întrebat dacă există producători care i-au transmis că ies de pe piață din cauza creșterii prețului la energie.

Producătorii locali sunt afectați

Creșterea prețurilor la energie electrică și gaze are un impact asupra producătorilor locali din domeniul siderurgiei și drept urmare a scăzut competivitatea, a declarat Carlo Beltrame, directorul general al AFV Beltrame în Franța și România.

„Energia electrică a crescut de cinci ori, gazul de zece ori, total, în Târgovişte impactul a fost mai mic pentru că producţia a început în iunie, la Călăraşi, unde avem alt combinat, impactul a fost în jur de zeci de milioane de euro”, a spus acesta.

Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei vizite efectuate de ministrul Economiei, Florin Spătaru, la COS Donalam Târgoviște. Tot în cadrul acestei vizite a mai menționat că industria prelucrătoare va beneficia de o schemă de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro în 2022 și 2023.

Industria prelucrătoare va beneficia de ajutor de stat

În vara acestui an, Florin Spătaru a declarat că Guvernul a aprobat o schemă de ajutor privind acordarea de granturi pentru investiții destinate industriei prelucrătoare.

„Avem şi o hotărâre de guvern privind schema de ajutor de stat privind acordarea de granturi pentru investiţii destinate industriei prelucrătoare. O schemă pe care am lucrat-o împreună cu Ministerul de Finanţe, Consiliul Concurenţei, dar, de asemenea, şi cu mediul de afaceri.

Această schemă de ajutor de stat se va adresa companiilor, o bună parte din ele care sunt în proces de relocare din Federaţia Rusă, Ucraina şi Belarus, dar nu numai.

Cu ajutorul unei astfel de scheme de ajutor, practic, România reuşeşte să sprijine companiile în dezvoltarea unor noi capabilităţi care să respecte condiţiile de mediu, dar şi să ducă la o competiţie crescută la nivel european”, declara acesta în cadrul unei conferințe de presă de la Palatul Victoria.