Banca centrală a Arabiei Saudite nu este interesată în achiziţia de active speculative aşa cum sunt datoriile europene sau aurul, iar băncile din regiune nu pot fi afectate de criza zonei euro.
Cel mai mare exporter de petrol la nivel mondial şi majoritatea vecinilor din Golf au aproape toate activele în dolari. Întrebat dacă se gândeşte să cumpere bonduri europene, cum ar fi obligaţiunile italiene, Muhammad al-Jasser, guvernatorul Băncii centrale saudite, a spus pentru Reuteres că “Nu cumpărăm deloc astfel de obligaţiuni. N-am făcut-o niciodată”. Al-Jasser mai spune că strategia saudită este axată pe acele investiţii care sunt sigure şi lichide şi banca nu e interesată de “oportunităţi” cum ar fi aurul. “Avem aur în rezerve dar nu am cumpărat şi nici nu am vândut de multă vreme. Aurul a devenit un activ speculativ şi noi nu suntem interesaţi de active specultative”, mai spune guvernatorul.
Pe fondul cotaţiilor bune ale petrolului, ce reprezintă 85% din PIB-ul Arabiei Saudite, totalul activelor în valute străine ale Băncii centrale au ajuns la 500 de miliarde de dolari în august. O bună parte din acestea sunt reprezentate de obligaţiuni ale trezoreriei americane despre care Al-Jasser spune că sunt “un safe heaven şi un activ important”.
Potrivit bancherului saudit, băncile din economiile arabe puternice sunt bine poziţionate pentru a face faţă unor şocuri, precum criza datoriilor din zona euro. “Sursa principală de fonduri a băncilor noastre este reprezentată de depozitele domestice, care sunt o sursă stabilă de finanţare. Aproape toată activitatea de creditare este de asemenea domestică aşa că expunerea în exterior este limitată”, a spus Muhammad al-Jasser la reuniunea G20 de ieri, adăugând că estimează o creştere de 6,5% a economiei saudite anul acesta şi de 5% anul viitor.