Profunda recesiune din zona euro "nu este numai financiară, ci şi geopolitică", estimează profesorul britanic de teorie politică John Gray de la Universitatea Oxford, în contextul în care atunci când se caută responsabilii crizei care afectează Europa, privirile se îndreaptă întotdeauna către bănci şi pieţe, semnalează vineri EFE.
Criza din Europa are legătură cu"decăderea ordinii mondiale după sfârşitul Războiului Rece", spune John Gray într-un interviu pentru agenţia spaniolă de presă.
Potrivit acestuia, odată cu sfârşitul URSS, mulţi au considerat că Rusia va începe să fie o democraţie în stil occidental şi că economia sa se va integra în cea europeană.
Totuşi, realitatea a fost că Rusia a devenit o ‘democraţie ghidată’, cu oligarhi în ale căror mâini se află resursele energetice de care depinde o mare parte din continent, situaţie care poate genera instabilitate, consideră profesorul Gray.
Acesta mai estimează că Uniunea Europeană şi-a fixat obiective prea ambiţioase la căderea Zidului Berlinului, dorind să includă în Uniune întregul continent.
"Sunt ţări foarte diferite, cu istorii, experienţe şi niveluri de dezvoltare diferite; Danemarca nu este România, Grecia nu seamănă cu Bulgaria… şi aşa, este o structură prea mare", afirmă John Gray.
Potrivit acestuia, Europa trebuie să înţeleagă că nu este centrul lumii şi că proiectul său privind euro nu a reuşit să detroneze SUA ca lider.
"Modelul Europei este în curs de dezintegare, nu se poate exporta, iar această dezintegrare va întări SUA, nu pentru că ar fi foarte puternice ‘per se’, ci pentru că sunt un stat modern, puternic, chiar cu problemele actuale; de fapt, Statele Unite câştigă de pe urma crizei europene", mai spune profesorul John Gray.
Sursa: Agerpres