România se află într-un declin demografic fără precedent în istoria noastră, pe care nimeni nu încearcă să îl oprească.
Astfel, peste 600.000 de copii români trăiesc în afara graniţelor, mai mult decât copiii plecaţi din Polonia, Bulgaria, Franța și Italia la un loc, arată Eurostat.
După 30 de ani de spor natural negativ și înregistrând cea mai mare rată a migrației din Europa, populația efectivă a României s-a redus cu aproape o treime!
”Cauzele acestui cataclism demografic sunt multiple și, în general cunoscute: criza economică prelungită, neîncrederea în instituțiile statului, disfuncționalitățile din sistemele de sănătate și învățământ, inexistența unor soluții legislative inteligente de stimulare a natalității.
Nevoia de investiții în viitorul copiilor
Înțelegând cauzele reale, este relativ simplu să găsim și să aplicăm soluțiile potrivite”, notează Antena 3, citându-l pe profesorul Dan Voiculescu.
”Cu toate nemulțumirile noastre obiective și justificate, nivelul de trai din România a crescut semnificativ față de acum 10 sau 15 ani.
Cu toate presiunile inerente unui progres mereu sub așteptări, statul român are astăzi resursele necesare pentru a investi real și sistematic în viitorul copiilor și al tinerilor noștri, determinându-i pe ei și pe părinții lor să rămână sau să se întoarcă acasă”, precizează sursa citată.
Măsuri concrete
Potrivit estimărilor oficiale, în jur de cinci milioane de români trăiesc în afara graniţelor.
”Măsurile de încurajare a natalității și de recuperare măcar a unei părți din diaspora românească, pot fi atât de ordin financiar, cât și de natură morală, aspirațională. Ultimii ani ne-au demonstrat că națiunea noastră se poate mobiliza impresionant (în piețe, pe internet și în viața de zi cu zi) pentru a-și îndeplini obiectivele morale, pentru a-și confirma o stimă de sine pe care alții încă o subestimează.
Dar dacă nu începem azi, cu măsuri concrete, adecvate și creative, mâine poate fi prea târziu pentru a mai opri o disoluție devenită ireversibilă”, scrie Dan Voiculescu pe blogul său.