Aproape toată Europa se confruntă cu o criză fără precedent. Industria alimentară pare că are cel mai mult de suferit, din cauza scumpirilor din ultimul timp. Prețurile au crescut în aproape toate sectoarele economice, înclusiv energie, combustibil, muncă sau materii prime. Efectele acestei crize au început să se facă simțite și în mai multe colțuri ale lumii.
Industria alimentară din Europa trece printr-o criză fără precedent. S-au înregistrat scumpiri în aproape toate sectoarele economice, înclusiv energie, combustibil, muncă sau materii prime.
În Ungaria, companiile de morărit anunţă scumpiri de 40%, iar poducătorii de pâine vor ridica preţurile cu peste 10%. Ungaria este în situaţia aceasta, deşi este un stat propice agriculturii, investeşte în acest sector, nu este sărac şi nu este izolat de pieţele externe.
Criza alimentară nu a afectat doar Europa. Probleme asemănătoare au multe alte economii din diverse părţi ale lumii. Aceasta pentru că economia alimentară modernă nu a mai avut de-a face cu forţe precum cele care o modelează în prezent: toate componentele de cost, cum ar fi energia, combustibilul, munca, materiile prime au crescut drastic şi toate în acelaşi timp, scrie Hungary Today.
Potrivit Bloomberg, preţurile grâului cresc din SUA şi până în Rusia, atingând niveluri record în Europa şi conducând la scumpirea pâinii, iar situaţia nu se va ameliora prea curând.
Culturile de grâu, cele mai întinse ca suprafaţă din lume, au fost lovite anul acesta de secetă, îngheţ şi ploi puternice. Cele ale principalilor exportatori n-au făcut excepţie. Acest lucru a condus la reducerea cantităţilor de făină disponibile pentru produse variind de la pizza la pâinea franţuzească şi pastele făinoase italiene sau turceşti. Iar oferta limitată când cererea este mare duce la creşterea preţurilor.
Experţii sunt îngrijoraţi că recoltele aşteptate de la Argentina şi Australia nu vor reuşi să aducă suficientă materie primă pe piaţă pentru a o detensiona.
Carlos Mera, un analist pe agricultură de la Rabobank, spune că „situaţia se poate înrăutăţi”.
„Cu cât preţurile se duc mai sus, cu atât mai multă frică pătrunde pe piaţă, iar cumpărătorii sunt tentaţi să se lase pradă panicii”, a spus analistul.
Prețul gazelor a explodat în Europa
Preţul gazelor naturale a crescut săptămâna aceasta în Europa în urma reducerii exporturilor din Norvegia, din cauza lucrărilor de mentenanţă la infrastructura sa de gaze. Livrările ruseşti prin gazoductul Yamal-Europe erau constante miercuri, peste nivelul din weekend, arată datele de pe site-ul operatorului de reţea Gascade.
Guvernele europene încearcă să atenueze povara asupra consumatorilor şi afacerilor prin măsuri cum ar fi plafonarea preţurilor şi subvenţii. Unul din cei mai mari traderi globali de energie, Trafigura, a avertizat că Europa s-ar putea confrunta cu pene de curent în această iarnă, din cauza livrărilor scăzute.
În acest context, cotaţiile de referinţă la gaze naturale pentru piaţa europeană, cele de la hub-ul TTF din Olanda, au urcat miercuri cu aproape 8%, la 101,30 euro per MWh, cel mai ridicat nivel din 18 octombrie. „Calendarul pentru ca gazoductul să înceapă livrările pare mai îndelungat decât ne-am aşteptat iniţial. Posibil doar în februarie să funcţioneze”, apreciază analiştii de la Goldman Sachs.