Numai o treime din programele de investiţii ataşate asigurărilor de viaţă tradiţionale au înregistrat profit în primele şase luni ale acestui an, restul fondurilor afişånd rezultate negative.

Asigurările cu acumulare de capital au stat departe de profituri în primele şase luni ale acestui an. Doar o treime din fondurile de investiţii prin care asigurătorii plasează banii clienţilor cu poliţe unit-linked au înregistrat randamente pozitive. Restul fondurilor au ieşit pe minus la finele perioadei, randamentele negative apropiindu-se de 25%. Explicaţiile se găsesc, evident, în scăderea pieţei de capital autohtone, dar şi în criza financiară internaţională, deoarece mai multe fonduri de investiţii de la care cumpără unităţi clienţii cu poliţe unit-linked au investiţii pe pieţele externe.

Cele mai bune randamente, între 4% şi 7,25%, au fost obţinute de Aviva, la fondurile de investiţii în dolari SUA. Rezultatele bune au fost susţinute, însă, şi de evoluţia cursului de schimb, la sfårşitul lunii iunie leul fiind mai puternic faţă de dolar decåt la finele anului trecut. La polul opus se află randamentul obţinut de fondul Activ al lui Generali, cu grad de risc ridicat, 70% din plasamente fiind realizate în acţiuni listate la bursa de valori.

Competiţie în creştere pe piaţa unit-linked

Poliţe unit-linked sunt våndute de opt companii de asigurări, ING, Allianz-Ţiriac, AIG Life, Aviva, Interamerican, Generali, KD Life şi Grawe, ultimele două fiind şi cele mai nou intrate pe această piaţă. În aşteptarea noilor competitori, jucătorii existenţi îşi adaptează oferta. ING Asigurări de Viaţă, de exemplu, a mai lansat trei programe de investiţii, în primăvara acestui an.

Posesorii de poliţe unit-linked au parte de investiţii comode prin aceste produse, deoarece nu îşi bat capul cum să îşi plaseze banii şi beneficiază şi de o asigurare de viaţă. În plus, companiile pot să îşi adapteze produsele în funcţie de dorinţele clientului. „Situaţia se particularizează pentru fiecare caz în parte, în funcţie de caracteristicile fiecărui client şi de necesităţile financiare ale acestuia“, explică directorul general al Aviva, Shah Rouf.

Reprezentanţii asigurătorilor recomandă păstrarea banilor în unit-linkuri cu grad ridicat de risc pe o perioadă de cel puţin cinci ani, retragerile înainte de termenul recomandat fiind descurajate prin aplicarea de penalităţi. Mai mult decåt atåt, deoarece aceste produse sunt considerate investiţii pe termen lung, randamentele pe şase luni nu sunt considerate relevante.

Impuls de la pensiile private

Piaţa asigurărilor unit-linked va fi impulsionată de începerea funcţionării sistemului de pensii private, aşa cum s-a întåmplat şi în alte ţări. Reprezentanţii companiilor de asigurări se aşteaptă ca acest tip de asigurări să fie din ce în ce mai bine våndute. În contextul în care tot mai mulţi jucători sunt interesaţi de această piaţă, se estimează o creştere între 15% şi 20% pentru acest an, afirmă directorul interimar al ING Asigurări de Viaţă, Cornelia Coman. În acelaşi timp, şeful serviciului tehnic de asigurări de viaţă de la Generali, Ovidiu Racoveanu, anticipează un avans cu circa 22% al acestui tip de asigurări. Şi şeful Aviva se aşteaptă ca piaţa asigurărilor cu acumulare de capital să crească, dar cu precădere în anii următori.

115-15970-31_shahrouf_28.jpg«În anul 2008, focusul va fi la fel de puternic pe partea de pensii (…) Piaţa asigurărilor de viaţă va avea o tendinţă ascendentă în următorii ani.»
Shah Rouf, director general Aviva

Risc ridicat, scaderi pe masura

Majoritatea fondurilor la care cumpără unităţi asiguraţii cu poliţe unit-linked au înregistrat randamente negative. Cele mai proaste rezultate au fost obţinute de fondurile cu grad de risc ridicat din cauza evoluţiei negative a burselor.

Compania Programul de investiţii Randamentul în primele 6 luni
Aviva USD Conservator 7,25%
Aviva USD Imobilis 6,18%
Aviva USD Actual 4%
Interamerican Ronsafe (RON) 3,97%
Generali Confident (RON) 3,83%
AIG Life Plus (RON) 3,78%
Allianz – Ţiriac Leu-Extra 3,65%
Allianz – Ţiriac Leu-Plus 3,43%
Aviva RON Practic 3,03%
Interamerican Intersafe (EUR) 2,69%
ING Asigurări de Viaţă Bond (RON) 2,51%
ING Asigurări de Viaţă Albastru (USD) (1) 1,89%
Aviva USD Median 1,14%
ING Asigurări de Viaţă Verde (USD) (1) -0,23%
Interamerican Ronmedium -0,59%
Aviva EUR Conservator -0,69%
Allianz – Ţiriac Euro-Plus -0,96%
Aviva EUR Imobilis -1,26%
ING Asigurări de Viaţă Alb (USD) (1) -2,90%
Aviva EUR Actual -3,50%
Interamerican Interplus (EUR) -4,99%
Allianz – Ţiriac Conservator (EUR) -5,47%
Aviva USD Suprem -5,78%
Aviva EUR Median -5,83%
Interamerican Intermedium (EUR) -5,83%
Generali Armonie (RON) -6,71%
Allianz – Ţiriac Dolar-Plus -8,18%
ING Asigurări de Viaţă Mixt25 (RON) -8,92%
Allianz – Ţiriac Clasic (EUR) -9,13%
Aviva RON Practic Plus -9,59%
ING Asigurări de Viaţă Roşu (USD) (1) -10,44%
AIG Life Multiplu (RON) -10,60%
Aviva EUR Suprem -12,30%
Interamerican Ronplus -13,12%
Allianz – Ţiriac Dinamic (EUR) -15,06%
Allianz – Ţiriac Progresiv (EUR) -19,28%
Aviva RON Practic Max -20,32%
Interamerican Interextra (EUR) -20,70%
AIG Life Exponent (RON) -24,28%
Generali Activ (RON) -24,53%
Sursa: companii, estimări Capital

*randamentele înregistrate la sfårşitul primelor şase luni de fondurile în care sunt investiţi banii clienţilor KD Life cu poliţe unit-linked nu au fost disponibile; la finele primului semestru, performanţa fondului KD Maximus era inferioară celei înregistrate de fondul Activ al Generali

(1) randamente înregistrate la data de 04.07.2008.
ING nu mai vinde unităţi la aceste fonduri de circa 3 ani