Criza financiară din Islanda: Fostul premier Haarde nu va fi sancţionat

Fostul premier islandez Geir Haarde nu va fi sancţionat în legătură cu responsabilitatea sa în prăbuşirea sistemului financiar al ţării, în 2008, a anunţat luni preşedintele tribunalului special, Markus Sigurbjornsson, transmit agenţiile internaţionale de presă.

"Geir Haarde nu va fi sancţionat", a declarat judecătorul, precizând că fostul şef al guvernului islandez nu a fost găsit vinovat decât la unul din cele patru capete de acuzare, şi anume că nu a convocat o reuniune ministerială pentru a aduce în discuţie criza.

Haarde nu va trebui nici să plătească cheltuielile de judecată, care erau calculate la 24 milioane de coroane islandeze – circa 143.000 de euro – şi care vor fi plătite de stat. Dacă ar fi fost găsit vinovat de neglijenţă, fostul prim-ministru, care a condus guvernul între 2006 şi 2009, risca până la 2 ani de închisoare.

"E absurd. Este evident că majoritatea judecătorilor s-au simţit presaţi să dea un verdict de vinovăţie la unul din capetele de acuzare, fie şi unul minor, pentru a salva pielea parlamentarilor care au instigat la lansarea acestui proces", a declarat fostul premier în faţa presei, după comunicarea verdictului.

Haarde, şeful Partidului Independenţei (dreapta), aflat la putere de la mijlocul anului 2006, este unul dintre cei patru oameni politici acuzaţi într-un raport al experţilor, dat publicităţii în 2010, asupra crizei financiare islandeze şi a prăbuşirii sectorului bancar. Landsdomur, unica instanţă împuternicită cu judecarea miniştrilor sau foştilor miniştri şi care nu a mai fost convocată până acum, a decis în luna octombrie trecut să elimine două din cele şase capete de acuzare împotriva ex-premierului, judecat între altele şi pentru falimentul băncii Icesave.

"Resping toate acuzaţiile şi cred că sunt lipsite de fundament", a subliniat Haarde (61 de ani), la 5 martie, în deschiderea procesului. Geir Haarde a fost singurul lider de pe plan mondial judecat în legătură cu criza financiară globală.

Deşi economia islandeză începe acum să-şi revină din criză şi ţara a aplicat cu succes un program de ieşire din criză susţinut de Fondul Monetar Internaţional, locuitorii ei continuă să fie profund neîncrezători în instituţiile statului. Potrivit sondajelor, actualul parlament islandez se bucură doar de încrederea a 10% din populaţie.
<iframe width="640" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/_96zE8minOg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Sursa: Agerpres