Unda de soc a crizei financiare, care a pronit din SUA a ajuns si in Ungaria. Bancile sunt cel mai puternic afectate, pe fondul scaderii lichiditatii de pe pietele financiare precum si din cauza problemelor cu care se confrunta la randul lor, bancile mama.

Potrivit unui bancher ungar, din moment ce Ungaria nu a mai trecut niciodata printr-o asemenea situatie, numeni nu stie cum se va incheia crisa financiara. In acelasi timp, exista temeri cu privire la faptul ca marile companii, care nu vor mai avea surse de financate (in mod normal acestea fiind bancile) si nu vor mai putea efectua investitii, ceea ce va duce in mod inevitabil la recesiune. Mai mult, bancile se tem ca la un moment dat, deponentii sa-si piarda increderea si vor incepe sa-si retraga in masa sumele de bani depuse in bancile ungare, aceste depozite fiind la momentul actual singurele surse de capital ale bancilor.

De asemenea, criza financiara globala si starea generala de panica asezata deasupra burselor din intreaga lume si-au facut aparitia nu numai pe piata de capital din Ungaria, ci si in privinta cursului de schimb.

Mai mult, si bugetul Ungariei pentru anul viitor este afectat. Ministrul ungar al finantelor, János Veres a anuntat ca ministerul pe care il conduce intentioneaza sa modifice bugetul pentru anul 2009. Conform presei ungare, principalele modificari vor viza cresterile salariale si de pensii. De asemenea, ministrul Veres si-a aratat ingrijorarea ca si ritmul de crestere economica ar putea fi incetitnit.

Sursa: Budapest Times