Ieri, la Cluj-Napoca, oamenii de afaceri clujeni şi transilvăneni au avut ocazia de a afla în ce măsură comportamentul lor pe piaţă afectează mediul concurenţial şi potenţialele sancţiuni ce le pot fi aplicate.
Conform reprezentanţilor Consiliului Concurenţei şi avocaţilor de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi Nistorescu, Şomlea & Asociaţii, jucătorii de pe piaţă sunt mai predispuşi la încheierea de înţelegeri şi adoptarea de practici anticoncurenţiale, din dorinţa de a diminua efectele crizei financiare internaţionale asupra businessului lor.
Avocaţii de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii au precizat că, în funcţie de tipul practicilor anticoncurenţiale, astfel de comportamente pot fi grav sancţionate de către Consiliul Concurenţei, cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Practica a arătat că amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei până în prezent au fost între 3% şi 6,5% din cifra de afaceri a agentului economic realizată în anul anterior deciziei de sancţionare.
De asemenea, reprezentanţii Consiliului Concurenţei au sfătuit agenţii economici să manifeste deschidere şi să coopereze atunci când le sunt solicitate informaţii cu privire la activităţile lor. Companiile implicate într-un anumit cartel, care colaborează cu inspectorii Consiliului Concurenţei pentru descoperirea acestuia pot beneficia de politica de clemenţă, tradusă în imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale acesteia. Totuşi, refuzul agenţilor economici de a se supune raidului realizat de inspectorii Consiliului Concurenţei se poate sancţiona cu amendă de până la 1% din cifra de afaceri.
Oficialii autorităţii au confirmat că, în iunie 2008, autoritatea a aplicat pentru prima dată în România o amendă de 400.000 Euro pentru refuzul unui agent economic de a se supune inspecţiei inopinate a Consiliului Concurenţei, iar alţi 3 agenţi economici au fost recent amendaţi cu peste 850.000 Euro pentru nefurnizarea de informaţii sau furnizarea de informaţii incorecte.
Reprezentanţii Consiliului Concurenţei au mai declarat că, în prezent, autoritatea instrumentează 3 investigaţii sectoriale, între care piaţa de retail alimentar, piaţa imobiliară şi piaţa cerealelor de panificaţie.
Potrivit avocatului Raluca Vasilache de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii, Comisia Europeană recomandă tot mai des agenţilor economici şi consumatorilor afectaţi de diverse practici anticoncurenţiale să se adreseze instanţelor de judecată pentru repararea prejudiciilor suferite în urma unui cartel.
Astfel, persoanele juridice sau fizice lezate de asemenea practici pot deschide acţiuni în despăgubire împotriva autorilor de practici anticoncurenţiale care îi lezează, atât dacă există o decizie a Consiliului Concurenţei în acest sens, cât şi în absenţa acesteia.
„Va fi interesant de urmărit în ce măsură vor fi introduse şi în România astfel de acţiuni în instanţă. Noi am constatat că agenţii economici prejudiciaţi, precum şi persoanele fizice – consumatorii, în general – nu sunt suficient de bine informaţi cu privire la pârghiile private de care dispun pentru recuperarea unor asemenea prejudicii”, a arătat Raluca Vasilache.
De asemenea, potrivit Milenei Nistorescu, Partner în cadrul Nistorescu, Şomlea & Asociaţii „astfel de acţiuni vor fi o provocare şi pentru judecători, în condiţiile în care în prezent nu există o practică decizională la nivelul instanţelor româneşti pentru acordarea de daune interese celor lezaţi prin comportamentul anticoncurenţial al diverşilor agenţi economici”.
Sursa: Ţuca Zbârcea & Asociaţii