Preluările de companii şi fuziunile din primele şase luni au crescut cu o treime faţă de anul trecut, în condiţiile în care problemele economice au deschis numeroase oportunităţi pentru achiziţii.
Dificultăţile întåmpinate de companii din întreaga lume au determinat mulţi manageri să ia în considerare posibilitatea consolidării afacerii prin fuziunea cu o altă societate din domeniu. Dacă adăugăm şi concurenţa tot mai mare, rezultată din globalizare, este de înţeles de ce, în primul semestru al anului, numărul fuziunilor şi achiziţiilor din statele emergente a crescut cu 34,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungånd pånă la 3.893 de tranzacţii, conform raportului ISI DealWatch.
Valoarea totală a tranzacţiilor a crescut însă cu doar 2,2%, pånă la 319,7 miliarde de dolari. „Suma totală a tranzacţiilor arată o reducere a preţului companiilor våndute sau cumpărate şi aşteptări mai scăzute pentru viitorul apropiat, rezultate din situaţia de pe bursele de valori“, spune Jakub Siekierzynski, şeful departamentului de cercetare din DealWatch Merger & Acquisitions. Majoritatea tranzacţiilor -56% – au fost achiziţii integrale sau cu pachet majoritar, în uşoară creştere faţă de anul trecut.
Statele în care s-au realizat tranzacţiile sunt aproximativ aceleaşi ca şi anul trecut, pe primul loc situåndu-se China, cu 822 tranzacţii, urmată de Rusia cu 690, Brazilia cu 309 şi Ucraina cu 265. Ţările emergente sunt şi cei mai activi cumpărători. Tot China domină şi acest top cu 710 tranzacţii, urmată de Rusia cu 656 şi Brazilia cu 271. Singurul stat dezvoltat competitor real au fost Statele Unite ale Americii, cu 271 de tranzacţii, realizate în ciuda problemelor pe care le înregistrează anul acesta economia americană.
Industria prelucrătoare a fost şi în 2008 cel mai dinamic sector de fuziuni şi achiziţii din statele emergente, cu un total de 1.161 de tranzacţii, adică 30% din total, în scădere de la 34% anul trecut. Sectorul financiar şi asigurări s-a situat pe locul secund, cu un număr de 446 de tranzacţii, însă acest sector a consemnat unele dintre cele mai ample operaţiuni.
Pe piaţa de capital a statelor emergente, perioada de criză bursieră a fost resimţită cel mai bine în numărul de oferte publice iniţiale (IPO). Dacă în primul semestru al anului trecut au avut loc 176 de IPO-uri, anul acesta numărul lor a fost de 132, în scădere cu 25%.
Fuziunile şi achiziţiile din Europa Centrală şi de Est (ECE) au crescut valoric cu 16%, ajungånd pånă la 130 de miliarde de dolari. Numărul tranzacţiilor încheiate în primele şase luni ale anului în ECE s-a ridicat la 1.457, în creştere de la 1.027 tranzacţii în primul semestru al anului 2007. Mai mult de jumătate dintre acestea, 820 în total, au fost achiziţii, iar 413 au fost cumpărări de participaţii minoritare. În prima jumătate a anului, s-au înregistrat zece fuziuni, cinci dintre ele avånd loc în Polonia.
Valoarea tranzacţiilor din Romånia s-a triplat faţă de primul semestru al anului trecut, ajungånd pånă la 7,42 de miliarde de dolari, la un număr mai redus de tranzacţii, 121, cu cinci mai puţin decåt în 2007. Cei mai activi investitori au fost francezii, cu opt tranzacţii, urmaţi de austrieci, cu şapte, de investitorii din Cipru şi de cei din SUA, cu cåte cinci tranzacţii. Un număr de 99 de tranzacţii au fost achiziţii ale unor pachete majoritare de acţiuni, iar în 19 cazuri s-au cumpărat participaţii minoritare. Ultimele două tranzacţii încheiate au fost privatizări.
Cåştiguri pentru avocaţi
Totodată, 69 dintre tranzacţii au fost încheiate de investitori străini şi 46 de către investitori romåni. Restul de şase operaţiuni au fost achiziţii ale investitorilor locali în străinătate. Cea mai activă casă de avocatură din Romånia a fost Ţucă Zbårcea & Asociaţii, cu un total de cinci tranzacţii – situată pe locul secund în topul Europei de Sud-Est – la o valoare totală de 861 milioane dolari. „Tranzacţiile M&A (fuziuni şi achiziţii) ocupă o pondere semnificativă în activitatea noastră şi anticipăm o creştere a numărului acestora în perioada următoare“, spune Gabriel Zbårcea, managing partner la Ţucă Zbårcea & Asociaţii. În raport cu valoarea tranzacţiilor încheiate, casa de avocatură se află pe locul al treilea, pe primul fiind Gide Loyrette Nouel, cu 1,44 miliarde dolari, iar pe cel secund RTPR Allen & Overy, cu 978 milioane dolari.
320 mld. de dolari este valoarea fuziunilor şi achiziţiilor din statele emergente, încheiate în prima jumătate a anului printr-un număr de 3.839 de tranzacţii