Criza gazelor în Europa trece prin gazoductul Nord Stream 2

Între timp, o nouă creștere a prețului gazului, după ce promisiunile președintelui Vladimir Putin de a crește oferta par să fie în stand-by momentan, scrie euronews.com.

Potrivit lui Thomas O’Donnell, un analist energetic și geopolitic, „Gazprom și-a împins producția la niveluri record în Rusia pentru a umple stocajul intern. Moscova a spus că va crește livrările de la 1 noiembrie. Apoi, au mutat data pentru 7 noiembrie și au asigurat că totul se va rezolva. Până la urmă, Rusia trebuie să exporte gazul, altfel toate investițiile și munca depusă vor fi irosite, în detrimentul său”.

Potrivit Gascade, o companie germană de distribuție a gazelor, fluxul zilnic care sosește la ei direct din Rusia este de cinci ori mai mic decât în ​​iunie. Cu un mic amănunt că iarna bate la ușă și consumul crește semnificativ, dar după ce a stocat atât de mult gaz, Moscova are o problemă. Potrivit profesorului Thomas O’Donnell, cea mai plauzibilă soluție rămâne exportul de gaz rusesc prin Ucraina.

Nord Stream 2 nu este încă în funcțiune

Construcția conductei Nord Stream 2 a fost finalizată în urmă cu două luni, dar nu este încă în funcțiune. Germania face și ea presiuni pentru lansar, deoarece Gazprom nu pare să dorească să crească aprovizionarea cu gaz către Europa, așa cum a promis Putin. Criza energetică ar putea costa foarte mult consumatorii.

Gazoductul Nord Stream 2, format din două conducte cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi pe an, care va livra gaz din Rusia către Germania prin intermediul Mării Baltice, a fost finalizat pe 10 septembrie.

Nord Stream 2 AG este în curs de certificare ca operator independent al gazoductului pentru a garanta că proiectul respectă condițiile directivei UE privind gazele din 12 februarie.

Procedura pentru obținerea autorizației de la autoritatea de reglementare germană pentru punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2 s-ar putea prelungi, însă, până pe 8 mai. Potrivit agenției internaționale de presă Bloomberg, acest termen ar fi în concordanță cu termenele pe care autoritățile germane și UE au dreptul să le ia pentru a elabora chestiunea în conformitate cu legislația în vigoare.