Criza i-a facut pe producatori sa inoveze

Clarvazatorii industriei IT spun ca, dupa doi ani de scadere, vanzarile companiilor din sector vor inregistra o crestere. Modesta, ce-i drept, dar sa nu uitam ca nemultumitului i se ia darul. Potrivit estimarilor IDC, cheltuielile companiilor cu tehnica de calcul vor creste in cursul acestui an cu 2,3%. La aflarea unei asemenea prognoze, directorii executivi de la Dell, IBM, HP sau Intel s-au inchinat si cu mana stanga, avand in vedere ca intre 2000 si 2001 declinul cheltuielilor corporatiste a

Clarvazatorii industriei IT spun ca, dupa doi ani de scadere, vanzarile companiilor din sector vor inregistra o crestere. Modesta, ce-i drept, dar sa nu uitam ca nemultumitului i se ia darul. Potrivit estimarilor IDC, cheltuielile companiilor cu tehnica de calcul vor creste in cursul acestui an cu 2,3%. La aflarea unei asemenea prognoze, directorii executivi de la Dell, IBM, HP sau Intel s-au inchinat si cu mana stanga, avand in vedere ca intre 2000 si 2001 declinul cheltuielilor corporatiste a fost de 15%.
Totusi, sa pastram o doza de realism. ,,Revenirea este evidenta, insa extrem de lenta. Cresterea este sub asteptari, iar promisiunea Marii Cresteri se amana in continuare,,, este de parere Mircea Vuici, consilier ITC.
Simtind ca vantul incepe sa le sufle in panze, vedetele industriei s-au intrebat ce strategii sa adopte. Se pare ca multe dintre ele au ajuns la acelasi raspuns: cand criza se apropie de sfarsit, preconizandu-se revenirea cresterii, e bine sa ataci. Altfel spus, momentul de tranzitie de la stagnare/declin la relansare a cheltuielilor IT este ideal pentru a da o lovitura competitiei. si greii IT-ului s-au gandit la lucruri cat se poate de concrete.
Dell, cel mai mare producator de PC-uri din lume, vrea sa muste si din piata echipamentelor de stocare si de retea. Totodata, Dell va inceta sa mai vanda imprimante HP, concentrandu-se pe propriile produse. Atac direct la profiturile Hewlett-Packard, pentru care afacerile cu tehnica de imprimare sunt vitale.
Nici IBM nu sta cu mainile in san. Directorul sau general, Sam Palmisano, pariaza pe ceea ce el a numit putere de calcul la cerere. Pe romaneste, IBM vrea sa vanda servicii IT, asa cum se vand apa si energia electrica, nu sisteme informatice, asa cum Marele Albastru (Big Blue) se obisnuise de zeci de ani.
Prin aceasta, cei de la IBM vor sa dea un raspuns solicitarilor clientilor care s-au cam saturat sa cumpere inovatii tehnice create de dragul inovatiei. Acestia cer ca producatorii sa raspunda nevoilor lor concrete.
In materie de software, Microsoft pregateste ceva ce multi din fanii sai asteptau: un nou sistem de operare. Nume de cod: Longhorn. Anul lansarii: 2005. Ceea ce promite utilizatorilor viitorul sistem de operare este o noua interfata si, cel mai important, un nou sistem de gestiune a fisierelor, care va facilita stocarea si gasirea acestora.
Poate parea ciudat, insa scaderea veniturilor i-a determinat pe marii producatori sa investeasca mai mult in cercetare si dezvoltare. Din asta au avut sau vor avea de castigat inclusiv romanii. In primul rand, o serie de mari companii, precum Alcatel sau Siemens, si-au deschis centre de cercetare in Romania, datorita costurilor reduse cu personalul. Totodata, revenirea industriei IT pe plan mondial ii poate face pe specialisti sa spere ca vor fi din nou ceruti pe piata vestica, asa cum s-a intamplat la sfarsitul anilor 90. Nici o sansa, pentru ca ,,piata vestica este mult mai echilibrata,,, explica Mircea Vuici. De altfel, ,,in ultimii doi ani se observa o crestere a numarului de angajati din industria IT romaneasca,,, adauga consilierul ITC.
De pilda, una dintre tehnologiile care va aduce o schimbare importanta le va permite clientilor corporate sa foloseasca la maximum resursele hardware de care dispun. Se pare ca, la nivel mondial, serverele ruleaza doar la 30% din capacitate.