În perioade de creştere, la fel ca şi în cele de recesiune, leasingul de personal este considerat o soluţie salvatoare pentru asigurarea flexibilităţii în muncă. Şi totuşi, în 2009, munca temporară a scăzut dramatic.
Criza a stricat toate planurile Uniunii Europene. Până la sfârşitul anului 2010, Comisia Europeană stabilise ca obiectiv prioritar creşterea ratei ocupării forţei de muncă la 70% şi reducerea şomajului cu 4%. Pentru atingerea acestor deziderate, dezvoltarea sectorului muncii temporare urma să aibă un rol determinant.
Numai că strategia europeană nu a avut în vedere criza economică. La jumătatea acestui an, numărul şomerilor din UE era cu 5,1 milioane mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2008. Eurostat nu a făcut până acum nicio evaluare privind dinamica angajărilor temporare în perioada crizei. „Volumul a scăzut dramatic, apreciază însă Florin Ochiană, manager la Lugera&Makler. Evoluţia pieţelor muncii din alte ţări poate fi descrisă văzând ce s-a întâmplat în România. Din păcate, primele victime ale crizei economice au fost chiar angajaţii temporari, deoarece s-a renunţat la serviciile lor imediat ce aceasta a început.“
Renunţarea la agenţiile de muncă temporară este considerată acum una dintre soluţiile prin care companiile îşi pot reduce rapid costurile. „Activitatea de leasing a scăzut în prima parte a acestui an, în special în sectorul auto, al fabricării de componente electronice, serviciilor financiare, construcţiilor şi chiar în cel al producţiei de bunuri de consum. În opinia specialistului de la Lugera&Makler, cel mai afectat a fost sectorul productiv. „S-a renunţat la foarte mulţi angajaţi în regim de muncă temporară în vestul, nord-vestul şi centrul ţării, în Timiş, Arad, Oradea, Braşov, Cluj, Bucureşti, Argeş. Vorbim de zone unde s-au concentrat masiv companii de producţie din domeniul auto şi echipamente electronice.“ Nici agenţiile statului nu mai angajează şomeri, în regim temporar, pentru lucrări publice de interes comunitar. Dacă în primăvara anului trecut erau ocupaţi temporar aproximativ 21.000 de şomeri, în acest an abia dacă s-a ajuns la 500 de persoane.
Munca temporară nu-i pe placul românilor
Piaţa muncii s-a mai calmat, dar în continuare se renunţă la angajaţii temporari. Evoluţie nefirească, în contextul incertitudinilor legate de soarta economiei şi a companiilor, deopotrivă. „În astfel de perioade, când planurile se schimbă de la o zi la alta, iar strategiile se revizuiesc trimestrial, este nevoie mai mult ca oricând de flexibilitate în gestionarea resurselor, în special a celor umane“, apreciază Camelia Stănculescu, director general la Manpower. „Companiile care au reuşit să se reorganizeze au început să apeleze din nou la agenţiile de muncă temporară, dar numai în cazul apariţiei unor proiecte punctuale noi.“
Sezonul estival ar putea impulsiona activitatea agenţiilor de muncă temporară. Este nevoie de lucrători în turism, în agricultură, dar şi în producţie, pentru satisfacerea unor comenzi sau relocări de linii de producţie. „Mentalitatea oamenilor ne creează dificultăţi chiar şi în astfel de vremuri grele. Foarte mulţi cred că un contract pe durată nedeterminată îi poate feri de pierderea locului de muncă“, ne spune directoarea financiară de la AIMS Human Capital, Mariana Bazac. Eforturile firmei de a recruta personal temporar au dat însă roade. În plină recesiune, activitatea de leasing a firmei a crescut cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „A mers mai bine, dar au crescut foarte mult exigenţele clienţilor. A crescut volumul de muncă alocat pentru aceşti clienţi“, explică Mariana Bazac.
Oricum, numărul angajaţilor temporari este foarte mic în România: 40.000-50.000, după estimările lui Florin Ochiană. Şi, cu siguranţă, în scădere în acest an, cel puţin cu câteva mii. Nici anul trecut nu a fost prea bine. Valoarea pieţei, estimată de Camelia Stănculescu, era de 130 milioane de euro. În creştere cu 30% faţă de anul 2007. „Majorarea de anul trecut a fost mai temperată faţă de cea din anii precedenţi, când se înregistrau creşteri ale pieţei de 50%-60% anual. Aceasta temperare se datorează şi nivelului mai ridicat atins“, este de părere directoarea de la Manpower.
Mai există însă o explicaţie. Pe piaţa de leasing de personal există 163 de agenţii autorizate de Ministerul Muncii. Actori importanţi sunt doar vreo cinci. Aşa că firmele mici au început să practice preţuri de dumping. Momentul pare potrivit ales. Angajatorii se uită la fiecare bănuţ cheltuit.
130 milioane de euro a fost valoarea pieţei de leasing de personal din România în 2008
163 de agenţii de muncă temporară sunt autorizate să funcţioneze în România
50.000 de lucrători temporari se estimează că sunt angajaţi în acest moment în România
Piaţă mică, afaceri mari
Primii cinci jucători de pe piaţa de leasing din România fac cele mai mari afaceri cu închirierea de personal pe perioade determinate.
– Manpower
– Adecco
– Lugera&Makler
– AIMS Human Capital
– Profesional.