Criză imensă provocată de guvern pe final de an: „Aceste măsuri induc haos”

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) cere guvernului să retragă proiectul de OUG privind noi măsuri fiscale, anunțate de ministrul Eugen Teodorovici, acuzând că acestea ar induce haos în plan economic.

„Propunerile Guvernului pentru Pilonul II aruncă România în haos. Populația, economia și investitorii, grav afectați de noile măsuri propuse prin OUG (…) Măsurile propuse de proiectul de OUG pentru Pilonul II de pensii private desființează de facto acest sistem de economisire a populației pentru vârsta pensionării, cu efecte devastatoare asupra veniturilor viitoare ale românilor, asupra pieței de capital, întregului sector financiar și economiei românești în ansamblul ei.,” se arată într-un comunicat AmCham.

Ieri, Eugen Teodorovici a anunțat că participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere înainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite.

În plus, Teodorovici a anunţat că, începând de la 1 ianuarie 2019, va fi impusă o plafonare a preţului la gazele naturale la 68 lei/MWh. Măsura se va aplica până în 28 februarie 2022, potrivit ministrului.

APAPR, organizație care apară interesele a peste 7 milioane de români, avertizează că prin proiectul de OUG aceștia sunt încurajați să își retragă economiile realizate prin muncă cinstită timp de 11 ani la Pilonul II de pensii, economii prin care aceștia au devenit cel mai important investitor în economia românească. Acest îndemn la retragerea economiilor îi va lăsa mai săraci în viitor, când, la vârsta pensionării, nu își vor mai putea completa veniturile necesare traiului zilnic. Pe fondul declinului demografic de notorietate această măsură va condamna definitiv românii la sărăcie și captivitate față de sistemul public de pensii, din ce în ce mai împovărat de volumul plăților pe care trebuie sa le onoreze lună de lună.

Mai mult decât atât, renunțând la Pilonul II romanii vor pierde dreptul de a lăsa moștenire banii economisiți pentru pensie. În același timp pentru mai bine de 50% dintre români Pilonul II reprezintă singura sursă de economisire. Odată cu intrarea în vigoare a măsurilor, aceste economii vor dispărea, cei mai mulți dintre români fiind puternic tentați să se îndrepte către un consum imediat.

„Aceste măsuri pun în pericol nu doar pensiile private viitoare ale românilor, ci și economia României în ansamblu. Noul proiect de OUG va reduce semnificativ cea mai importantă acumulare de capital autohton din istorie, mărind astfel dependența țării, atât a bugetului de stat, cât și a sectorului privat, de finanțările externe. Măsurile vor avea un impact negativ masiv și imediat asupra pieței de capital și vor crește costul de finanțare a datoriei publice,” se mai arată în comunicatul citat.

Nu în ultimul rând, AmCham susține că aceste măsuri vor izola România în planul economic internațional, creând un cadru legislativ ostil pentru potențialii investitori.

Măsurile anunțate de Eugen Teodorovici au creat pagube și pe piața bursieră. După anunţul de marţi seara al ministrului de Finanțe, investitorii care s-au speriat au început să vândă acţiuni ale diverselor companii listate la bursă, iar preţurile s-au dus în jos.

Indicele principal al bursei, BET, a ajuns la aproape -12%, întregistrând cel mai puternic recul din ultimii zece ani. 

​”Preţurile sunt din ce în ce mai jos. Băncile şi companiile din energie (din sectorul electricităţii, al petrolului şi cele de gaze naturale, n.r.) sunt cele mai afectate. Anunţul de aseară i-a lovit şi pe cei din telecom. Măsurile anunţate lovesc fix în cele mai profitabile companii din România. Investitorii au pierdut azi ce au câştigat într-un an”, au declarat pentru Capital surse oficiale din piaţa de capital.