Criză imobiliară acută în toată Europa!
Criză acută în toată Europa! Achiziționarea de proprietăți nu se mai află pe lista oamenilor, din cauza creșterii bruște a ratelor la creditele ipotecare. Această tendință a apărut concomitent cu creșterea materialelor de construcții din cauza inflației.
Majorarea prețului materialelor de construcții, la rândul ei, a afectat oferta de spații de locuit. După pandemie, tendința de majorare a chiriilor a continuat să crească.
Creșterea post-pandemică a costurilor de închiriere este o tendință globală, nu exclusiv europeană. Cu toate acestea, situația de pe continent este agravată de dimensiunile compacte ale multor orașe și de prevalența structurilor mici, istorice.
În absența unei intervenții guvernamentale, în special în ceea ce privește consolidarea ofertei de locuințe, există o amenințare iminentă de escaladare semnificativă a inegalităților. Cei care nu au posibilitatea de a achiziționa o proprietate se pot trezi alocând o parte substanțială a veniturilor lor pentru cheltuielile de locuință.
„Chiriile cresc şi asta face viaţa deosebit de grea pentru oamenii care nu au avuţie transmisă de-a lungul generaţiilor. Este o diferenţă foarte mare între un tânăr de 25 de ani care îşi caută o locuinţă, şi ai cărui părinţi sunt proprietari şi cu proprietăţi pe care le pot închiria, şi tinerii care încep viaţa pe cont propriu”, spune Christine Whitehead, profesor la London School of Economics.
Criza este acută în Amsterdam
Amsterdam se confruntă cu o lipsă acută de locuințe, în mare parte din cauza atracției pe care o exercită asupra străinilor. Numai în 2022, aproximativ 18.000 de nou-veniți s-au adunat în oraș, care are o populație de aproximativ 882.000 de locuitori.
Corporații notabile, inclusiv ING Groep, Royal Philips și Just Eat Takeaway.com, și-au extins listele de angajați în zonă. În plus, politicile fiscale favorabile ale Amsterdamului au atras giganți internaționali precum Tesla și Netflix pentru a-și stabili sediul european în oraș.
Cu toate acestea, această creștere demografică fără precedent a dus la un deficit de locuințe de aproximativ 200.000 de unități, după cum se subliniază într-un raport recent al primarilor din oraș.
Populația din Dublin a crescut cu aproape 12%
Multe alte capitale europene se confruntă cu provocări comparabile. În ultimul deceniu, Dublin a înregistrat o creștere a populației de aproape 12%.
Stimulentele fiscale oferite de guvernul irlandez au atras mari firme farmaceutice și tehnologice. Aici se numără Meta Platforms, Alphabet și Pfizer.
În numeroase orașe din Europa de Est, penuria de locuințe și creșterea costurilor de închiriere sunt agravate și mai mult de sosirea refugiaților ucraineni.
Datele Eurostat prevăd o creștere de 22% a chiriilor în Estonia pentru anul 2022. În consecință, locuitorii din Tallinn se văd nevoiți să facă concesii prin mutarea în locuințe mai compacte și mai rentabile. De asemenea, se ia în considerare și închirierea în orașe mai mici de la periferia capitalei, unde naveta rămâne fezabilă.
Această evaluare vine de la Risto Vahi, analist la firma de brokeraj imobiliar Uus Maa.
Soluții pe termen scurt
Guvernele au inițiat căutarea de remedii, dar deseori optează pentru soluții imediate care tind să aibă repercusiuni negative.
De exemplu, sistemul suedez de apartamente cu chirie controlată a dus la o listă de așteptare de mai mulți ani în Stockholm. În același timp, a creat și o piață de subînchiriere.
„Controlul chiriilor este cea mai proastă politică pe care o poţi introduce pentru că limitează şi mai mult oferta. Decidenţii se concentrează în mod frecvent pe ce pot face astăzi, însă rezolvarea acestor probleme de ofertă durează cel puţin un deceniu”, spune Djordy Seelmann, directorul general al platformei de închiriere HousingAnywhere, care operează în mai multe capitale europene.
Potrivit lui Seelmann, un potențial model este Viena, unde administrația municipală oferă 200 de euro persoanelor cu venituri sub un anumit prag pentru a le ajuta să plătească chiria.
Aproximativ 500.000 de persoane, reprezentând un sfert din populația capitalei austriece, locuiesc într-unul dintre cele aproximativ 220.000 de apartamente municipale. Peste 3.700 de noi locuințe urmează să fie construite în următorii ani.
În plus, municipalitatea oferă terenurile sale dezvoltatorilor. Ei se angajează să rezerve o parte din noile apartamente pentru chiriașii cu venituri reduse.