Vineri, Guvernul Chinez a dezvăluit un set de măsuri "istorice" menite să stabilizeze piața imobiliară, afectată de o criză profundă.
Impactul crizei asupra sectorului imobiliar
Aceste măsuri includ autorizarea autorităților locale să cumpere unele apartamente nevândute, reducerea avansului necesar pentru achiziționarea primei locuințe și promisiunea finalizării locuințelor nefinalizate.
Sectorul locuințelor și construcțiilor din China, reprezentând mai mult de un sfert din Produsul Intern Brut al țării, a suferit începând din 2020 din cauza restricțiilor impuse de guvern asupra accesului la credit pentru dezvoltatorii imobiliari, pentru a reduce îndatorarea acestora.
Această decizie a condus la situații critice pentru unii dezvoltatori imobiliari și a descurajat cetățenii chinezi să investească în achiziționarea unei noi locuințe, pe fondul scăderii prețurilor. Există chiar și cartiere întregi de locuințe care rămân nevândute sau neterminate în întreaga țară, ceea ce a determinat Guvernul Chinez să organizeze o videoconferință pentru a discuta această problemă urgentă.
Vicepremierul chinez He Lifeng a declarat că eforturi importante trebuie făcute pentru gestionarea proiectelor de locuințe aflate în curs de finalizare, care întâmpină dificultăți în a fi livrate. El a subliniat că autoritățile pot face comenzi și să achiziționeze unele dintre aceste locuințe la prețuri rezonabile, pentru a le folosi ca locuințe accesibile, însă nu a oferit detalii despre numărul sau intervalul de timp al acestor achiziții.
Măsurile pentru stabilizarea piețelor imobiliare
Pentru a susține aceste măsuri, Banca Centrală a Chinei va oferi o facilitate de refinanțare în valoare de 300 de miliarde de yuani și a redus dobânzile la creditele ipotecare, împreună cu reducerea avansului necesar pentru prima achiziție a unei locuințe.
Aceste politici reprezintă un răspuns urgent la criza imobiliară și arată că autoritățile chineze sunt conștiente de gravitatea situației. Cu toate acestea, este încă incert cum vor fi implementate aceste măsuri și care va fi impactul lor pe termen lung asupra economiei chineze.
Analiza expertului Raymond Yeung, economist pentru China la banca ANZ, adaugă o notă de precauție.
„Este un pas curajos. Însă care va fi capacitatea financiară a autorităților locale de a îndeplini mandatul venit de la centru este o altă întrebare”, a spus Yeung.
Analiștii de la Goldman Sachs estimează că întregul stoc de locuințe care ar putea fi vândute în China se situează la 13.500 de miliarde de yuani (1.870 miliarde de dolari) la finalul anului 2023 și că ar fi nevoie de o investiție de capital de 5.000 de miliarde de yuani pentru a finaliza lucrările de construcție începute. Cele mai recente date oficiale arată că în trimestrul ianuarie-martie erau disponibile la vânzare locuințe noi cu o suprafață de 395 milioane metri pătrați, în creștere cu 24% în ritm anual.