Criza imobiliară din China pune în pericol economia globală?
China se confruntă cu o situație mai mult decât complicată. Prețurile de pe piața imobiliară s-au prăbușit, în contextul în care autoritățile de la Beijing încearcă să controleze datoria nesustenabilă și speculațiile de pe piață. Sute de mii de cumpărători de case refuză să-și plătească creditele ipotecare pentru locuințele neterminate, iar dezvoltatorii se dau de ceasul morții să finalizeze proiectele la timp.
Curg semnalele că încrederea oamenilor scade de la o zi la alta
Deși regimul de la Beijing a încercat să revigoreze sectorul, cu împrumuturi de refinanţare, există tot mai multe semnale că încrederea oamenilor scade de la o zi la alta. Având în vedere că piața imobiliară reprezintă 15-30% din PIB-ul Chinei, problemele de-acum pot avea consecințe nu doar pentru a doua cea mai mare economie a lumii ci și pentru creșterea globală, subliniază Al Jazeera.
Rezultatul unor decizii politice deliberate
Problemele legate de piața imobilară a Chinei sunt, parțial, rezultatul unor decizii politice deliberate. Președintele Xi Jinping și-a manifestat în repetate rânduri nemulțumirea față de excesele din sectorul imobiliar, iar Partidul Comunist Chinez a formulat, în 2020, așa numitele „trei linii roșii” , pentru a reduce nivelul datoriilor din acest sector de activitate și a sparge uriașa bulă imobiliară.
Această măsură a liniilor roșii avea două obiective: reducerea dependenței excesive a economiei de piața imobilară și reducerea speculațiilor, care au făcut ca prețurile caselor să fie la îndemâna chinezilor din clasa de mijloc.
Sectorul imobiliar, zguduit de o criză de lichidităţi
S-a dovedit astfel că mulți dezvoltatori funcționau în afara celor „trei linii roșii” și erau băgați până-n gât în datorii. Nemaiputând să se împrumute, sectorul imobiliar a fost zguduit de o criză de lichidităţi.
Evergrande, una dintre cele mai puternice companii imobiliare din lume, a trecut printr-o criză gigantică de lichidități. Pentru a ieși din acestă situație dificilă, Evergrande a încercat, în ultimele luni, să își reducă participațiile în companii și să vândă active.
Criz a fost indusă de politica Beijing-ului și de restricțiile draconice
„China se confruntă în acest moment cu o criză indusă de politica Beijing-ului”, a declarat Gabriel Wildau, directorul general al companiei de analiză a riscurilor, Teneo, pentru Al Jazeera.
”Experții au avertizat în ultimii ani asupra unei bule imobiliare. Dar stresul enorm la care este supusă piața în acest moment este rezultatul direct al restricțiilor draconice privind împrumuturile, impuse dezvoltatorilor acum aproximativ un an și jumătate”, explică acesta.
Deutsche Bank a estimat că valoarea creditelor ipotecare afectate de boicotul oamenilor este undeva între 1,8 până la 2 trilioane de yuani (270-300 de miliarde de dolari) sau aproximativ 5% din toate creditele ipotecare.
Va provoca o prăbușire a economiei globale?
Problemele Chinei reprezintă un risc substanțial pentru economia țării, care este deja sub presiune din cauza politicilor dure legate de „zero-COVID” și a încetinirii creșterii globale. Potrivit unor estimări, piața imobiliară reprezintă 30% din PIB, aproximativ de două ori mai mult decât echivalentul din Statele Unite.
Întrucât dezvoltatorii imobiliari chinezi nu au datorii foarte mari în afara țării, economia globală nu este expusă unui risc ridicat, ca în cazul crizei financiare declanșate în 2008 de prăbușirea băncii americane Lehman Brothers.
Cu toate acestea, dimensiunea economiei Chinei, care reprezintă aproape o cincime din PIB-ul global, înseamnă că o încetinire majoră ar putea avea, în continuare, un efect grav asupra creșterii globale.