Volumul tranzacțiilor din prima jumătate a anului 2023 a scăzut în Germania cu 50% față de precedentele șase luni, până la 14,9 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de compania imobiliară JLL. Cifra a fost cu aproximativ două treimi sub media din ultimii cinci ani, transmite Bloomberg.

Tranzacțiile cu proprietăți comerciale, în impas

Stagnarea din Germania reflectă evoluțiile din alte țări europene, precum Suedia, Irlanda și Marea Britanie. Piețele de proprietăți comerciale au intrat în blocaj, deoarece cumpărătorii și vânzătorii se luptă să ajungă la un acord privind prețurile.

Creșterea ratelor dobânzilor a dus la creșterea costurilor de împrumut, determinând potențialii investitori imobiliari să ceară randamente mai mari. Acest lucru are ca rezultat prețuri de ofertă mai mici, iar proprietarii se opun acordării unor reduceri mari față de valoarea contabilă din cauza temerilor că ar putea provoca o creștere a ratei de îndatorare.

Efectele sunt vizibile și pe piața proprietăților imobiliare rezidențiale din Germania, BNP Paribas Real Estate afirmând miercuri, într-un comunicat separat, că tranzacțiile în prima jumătate a anului au scăzut cu 69% sub media ultimilor 10 ani.

Industria s-ar putea chiar să se confrunte cu un deceniu de creștere limitată a profiturilor, a declarat miercuri banca de investiții Stifel într-o notă, retrogradând ratingurile mai multor proprietari germani de locuințe și determinând scăderea acțiunilor acestora.

„Petrecerea aparent nesfârșită a creșterilor” din domeniul imobiliar, susținută de o finanțare tot mai ieftină, a ajuns la final. Urmează acum o „mahmureală prelungită”, au afirmat analiștii.

Speranțe de relansare a pieței

Cu toate acestea, există semne că ritmul de contracție al tranzacțiilor cu proprietăți comerciale încetinește, scăderile de la an la an devenind mai puțin severe, potrivit datelor JLL. Oprirea scăderilor ar fi primul pas spre o eventuală revenire.

Certitudinea cu privire la viitoarea traiectorie a ratelor dobânzilor ar putea contribui la relansarea pieței, facilitând găsirea unui teren comun pentru cumpărători și vânzători. În prezent, piețele se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să pună capăt seriei istorice de majorări ale ratelor dobânzilor în cursul acestui an.

„Există o șansă realistă ca așteptările privind prețurile să conveargă până la sfârșitul anului”, dacă BCE încetează majorările ratelor, a declarat BNP. Acest lucru „ar îmbunătăți în mod semnificativ siguranța planificării atât pentru cumpărători, cât și pentru vânzători” și ar determina o revenire.

Cu toate acestea, volumele tranzacțiilor vor rămâne probabil la un nivel scăzut pentru tot restul anului, deoarece economia germană în declin va oferi „foarte puțin, sau chiar niciun impuls” pieței imobiliare, a spus BNP.