Criză în Europa. Tot mai multe persoane îşi găsesc cu greu un loc de muncă. Economia de argint prinde contur

Criză în Europa. Tot mai multe persoane îşi găsesc cu greu un loc de muncă. Economia de argint prinde contur
Specialiştii atrag atenţia că îmbătrânirea Europei este un fenomen demografic care va avea un impact semnificativ asupra majorității aspectelor societății și asupra economiei. În acest context, devin tot mai pregnante dificultățile găsirii locurilor de muncă pentru persoanele cu vârste peste 50 de ani.

Până în 2030, în majoritatea țărilor UE va creşte numărul lucrătorilor cu vârste de peste 50 de ani care vor reprezenta 55% din forța de muncă totală, se arată într-o analiză Euronews, preluată de Rador. Comisia Europeană se așteaptă ca cheltuielile pentru sănătate pentru persoanele în vârstă și pentru pensii (care reprezintă în prezent 25% din PIB-ul UE) să crească cu 2,3 ​​puncte procentuale până în 2040.

Jurnalista Euronews Efi Koutsokosta atage atenţia că provocările demografice variază de la o țară a UE la alta. Portugalia, Grecia, Italia și Spania sunt printre primele zece țări din lume cu cea mai mică rată de fertilitate. Incertitudinea privind slabele perspective de muncă, așteptările salariale scăzute și o piață a muncii inflexibilă fac ca femeile să aibă mai puțini copii sau să nască copii la vârste mai înaintată.

„Economia de argint” deschide o nouă piaţă a muncii

Cu toate acestea, găsirea unui loc de muncă bun pentru persoanele de peste 50 de ani are un impact pozitiv asupra economiei și poate crea noi piețe și poate dezvolta e așa-numita „economie de argint” (grey economy). Astfel, cheltuielile pentru persoanele cu vârste de peste 50 de ani vor ajunge la 6,4 miliarde de euro până în 2025, iar economia de argint și va fi responsabilă pentru aproape 40% din locurile de muncă create (sursa: Comisia UE).

Fondul social european este principalul instrument european pentru sprijinirea ocupării forței de muncă, pentru a ajuta persoanele să găsească locuri de muncă mai bune și pentru a asigura oportunități de muncă mai corecte.

Andriana Sukova, director general adjunct al Direcției generale pentru Ocuparea Forței de muncă, explică: „Cred că noi trăim acum o situație în care avem multe provocări legate de evoluțiile tehnologice și de îmbătrânirea populației, atât în ​​general, cât și în ceea ce priveşte forța de muncă. Motiv pentru care trebuie să acționăm şi să folosim fondurile pentru a-i ajuta pe oamenii. Trebuie să îi ajutăm să găsească și să facă faţă unor noi oportunități de muncă”, conchide Andriana Sukova.

 Vârsta medie a lucrătorilor europeni este în creștere

Se preconizează că vârsta medie a lucrătorilor din UE va crește cu aproape 4 ani pentru a ajunge la aproape 47, în 2050. De fapt în Cipru, Malta, Polonia și Slovacia ar trebui să crească cu opt ani. „Oamenii cu vârste de peste 50 de ani nu sunt în mod normal grupul țintă către care se adresează majoritatea angajatorilor, deoarece lucrătorii nu pot să-şi schimbe abilitățile principale”, explică Andreas Matsas, secretarul general al Confederației Muncitorilor din Cipru. „Acesta este motivul pentru care acordăm o importanță deosebită cursurilor de formare și recalificare pentru a le permite oamenilor să reintre pe piața muncii”.

Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook