Între timp, comerțul cu cacao a atras un jucător improbabil: Pierre Andurand, un manager de fonduri speculative, cunoscut pentru pariurile făcute pe petrol.

Lumea ciocolatei se confruntă cu o penurie mare de cacao

La începutul lunii martie, prețurile s-au dublat deja într-un interval de doar 12 luni. În acel moment, mulți speculatori au renunțat și și-au redus pariurile optimiste. În acel moment, Andurand a văzut o oportunitate pe termen lung, scrie BNNBloomberg.

Semnele erau deja acolo pentru un deficit masiv: lumea s-a bucurat de ciocolată la prețuri ieftine timp de zeci de ani, arborii de cacao erau tot mai bătrâni, iar boala culturilor era răspândită în țările din Africa de Vest, care acoperă aproximativ jumătate din piață.

Contractele futures au crescut rapid, cu aproximativ 70% de la începutul lunii martie

Câteva zile de vreme rea au pus capac producției din Coasta de Fildeș și Ghana, mulți comercianți temându-se acum că producția a intrat într-o criză pe termen lung.

Contractele futures au crescut rapid, cu aproximativ 70% de la începutul lunii martie până la un preț record în această săptămână.

Pentru producătorii de ciocolată din întreaga lume, criza nu mai poate fi ținută sub control. Unii au fost forțați să închidă fabricile din Malaezia, Germania și Chicago. Firmele care au fost prinse pe picior greșit sunt târâte în procese. Lipsa lichidității înseamnă, de asemenea, că următoarea etapă a pieței va fi zguduită de mișcări neregulate ale prețurilor.

„Urmele acestei crize vor fi vizibile mult timp în volatilitatea pieței de cacao. Jucătorii speculativi intră și ies din poziții mult mai rapid, ceea ce se va adăuga la această agitație. Înseamnă că piețele sunt mult mai susceptibile de a oscila violent”, a spus Tristan Fletcher, director executiv la ChAI, o platformă care utilizează IA pentru a analiza piețele de mărfuri.

Haos pe întreg lanțul global de aprovizionare, de la fermierii din Africa de Vest, până la producătorii de dulciuri din SUA

Piețele de mărfuri sunt foarte volatile, dar viteza și severitatea creșterii pieței de cacao a atras chiar și jucătorii experimentați și a declanșat haos pe întreg lanțul global de aprovizionare, de la fermierii din Africa de Vest, la brokerii europeni de mărfuri și până la producătorii de dulciuri din SUA.

Săptămâna trecută, contractele futures au atins un record de 10.760 USD pe tonă metrică, un nivel care ar fi fost de neconceput de majoritatea comercianților, fiind aproximativ dublu față de vârful anterior, stabilit în anii 1970.

Citigroup Inc. spune că prețurile vor crește până la 12.500 USD în următoarele câteva luni. Andurand anticipează că contractele futures vor scădea la 20.000 de dolari în acest an.

ciocolata
SURSA FOTO: Dreamstime

ICCO estimează că producția va scădea cu 374.000 de tone metrice

Scăderi de producție de două cifre sunt prognozate pentru culturile de cacao din Coasta de Fildeș și Ghana, care reprezintă aproximativ 50% din livrări. Penuria este atât de gravă, încât cele două țări renunță deja la contracte pentru recoltele viitoare.

Organizația Internațională a  producătorilor de Cacao (ICCO) estimează că producția va scădea cu 374.000 de tone metrice în sezonul 2023-2024,  fiind al treilea deficit consecutiv.

Producătorul de ciocolată Barry Callebaut AG vede un deficit de 500.000 de tone pentru anul viitor.

Andurand susține că firma sa se așteaptă ca producția globală de boabe de cacao să scadă cu cel puțin 18% anual.

„Nu mai avem aproape nimic de oferit pentru acest sezon”, a spus Nicholars Quartey, care cultivă 12 acri de arbori de cacao în orașul Suhum, la aproximativ 100 de kilometri nord de capitala Ghanei, Accra.

Semnal de alarmă și pentru industria cafelei

Producția este concentrată masiv în Coasta de Fildeș și Ghana, ceea ce face piața foarte vulnerabilă la ceea ce se întâmplă cu culturile din acele țări.

Producția din Nigeria și Camerun a fost blocată o perioadă de timp, iar rivalii din Asia au înregistrat scăderi. Ceea ce se întâmplă acum reprezintă un semnal de alarmă pentru industria cafelei, a cărei producție este concentrată în doar două țări: Brazilia și Vietnam.

Lipsa acută de cacao dezvăluie și alte probleme care au afectat regiunea

Timp de decenii, fermierii din Coasta de Fildeș și Ghana au fost plătiți cu sume derizorii. Deși contractele futures au crescut în termeni nominali, nu au ținut pasul cu ritmul inflației.

Prețurile oferite cultivatorilor sunt stabilite de guvernele ambelor țări, ceea ce blochează vânzările cu un an în avans.

Drept urmare, cultivatorii sunt plătiți mai puțin decât la prețurile stabilite pe piața internațională și nu pot răspunde la schimbările ofertei și cererii.

Ghana și Coasta de Fildeș au crescut recent unele prețuri pentru fermieri, dar rămâne de văzut dacă creșterea a fost suficientă pentru a încuraja mai multă ofertă.

Puțini producători nu au acces la irigații sau la tehnici moderne de agricultură, ceea ce îi face vulnerabili la intemperii. De asemenea, nu au avut suficienți bani pentru a investi în îngrășăminte și alte substanțe chimice pentru culturi după ce prețurile au crescut în ultimii ani.

Noile reglementări privind defrișările din UE exacerbează dificultățile fermelor care vor să se extindă

Între timp, a existat o lipsă a inovației. Deoarece cacao este o cultură care poate dura 25 de ani și nu este plantată pentru fiecare recoltă, precum porumbul sau soia, există puține stimulente pentru companii precum Syngenta AG să investească în producerea de semințe mai bune.

„Cunosc atât de mulți fermieri care părăsesc sectorul cacao: își abandonează fermele de cacao și merg la plantații de cauciuc – alții merg la plantații de nucă de cocos”, a spus Issifu Issaka, care cultivă cacao pe 12 acri în Ghana. Totodată, o creștere a mineritului la scară mică, în zonă a dus la poluarea apelor.

În paralel, noile reglementări privind defrișările din Uniunea Europeană – un consumator major – exacerbează dificultățile fermelor care vor să se extindă. De asemenea, nu este clar cât de multă cacao va putea ajunge în Europa, punând mai multă presiune asupra stocurilor deja în scădere.