Criza în România: faliment sau oportunitate de afaceri

Criza închide porţile multor companii. Acestea intră în incapacitate de plată din cauza blocării creditării, dar şi a cererii scăzute. Mărturie stau cele 10.000 de dosare de insolvenţă înregistrate din octombrie 2008, de când criza şi-a făcut simţită prezenţa în România. Victimele predilecte sunt firmele mici, cu activitate în comerţ şi servicii.   Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în perioada octombrie 2008-martie 2009, au fost desch

Criza închide porţile multor companii. Acestea intră în incapacitate de plată din cauza blocării creditării, dar şi a cererii scăzute. Mărturie stau cele 10.000 de dosare de insolvenţă înregistrate din octombrie 2008, de când criza şi-a făcut simţită prezenţa în România. Victimele predilecte sunt firmele mici, cu activitate în comerţ şi servicii.

 

Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în perioada octombrie 2008-martie 2009, au fost deschise 10.062 de proceduri de insolvenţă. Dosarele au început să se înmulţească, cele 700 de cazuri din septembrie 2008 ajungând în luna următoare la 1.934. Iar, de atunci, numărul societăţilor noi intrate sub incidenţa Legii 85/2006 (legea insolvenţei) s-a păstrat. De exemplu, în noiembrie 2008,  alte 1.693 de firme au intrat în incapacitate de plată, iar în martie 2009 au fost înregistrate 1.806  noi dosare de insolvenţă.

 

De asemenea, numărul cazurilor de insolvenţă înregistrate în ultimele trei luni ale anului trecut a crescut cu peste 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007. Astfel, în lunile octombrie-decembrie 2008, s-au deschis 5.098 de dosare, faţă de numai 3.319 în anul precedent.

 

Mai mult, de la începutul anului, 4.964 de societăţi comerciale s-au aflat în incapacitate de plată, iar alte 15.129 au fost radiate, Capitala fiind în fruntea clasamentului, cu 557 de dosare de insolvenţă şi 1.826 de firme radiate. În top se mai află judeţele Prahova, Braşov, Bihor şi Constanţa.

 

Chiar dacă criza a inchis porţile multor firme, a reprezentat şi oportunitatea unor noi afaceri. Astfel, în primele trei luni ale anului, au fost înfiinţate 36.104 societăţi comerciale. Cu toate acestea, numărul de companii nou apărute pe piaţă a fost cu aproximativ 3.000 mai mic decât în acelaşi interval al anului trecut. Cele mai multe firme au ca obiecte de  activitate comerţul cu ridicata, construcţiile sau agricultura. În ianuarie, s-au înfiinţat 2.736 de societăţi comerciale în domeniul comerţului, pentru ca în martie, numărul acestora să crească cu 38%.

 

“Foarte mulţi dintre cei care au rămas fără un loc de muncă s-au reorientat către PFA-uri, care, din punct de vedere economic şi birocratic, sunt cel mai la îndemână pentru majoritate”, explică numărul relativ mare de firme nou înmatriculate Liviu Chiric, directorul Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. El mai estimează că numărul societăţilor radiate sau aflate în insolvenţă va continua să crească.

 

 

 

 

 

 

“Referitor la numărul firmelor care vor avea probleme financiare de lichiditate în perioada următoare, apreciez o creştere evidentă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi, în general, faţă de ultimele luni. Faţă de statisticile Registrului Comerţului, s-ar putea adăuga în acest moment un procent de aproximativ 10%, întrucât publicitatea la RC intrervine abia după trecerea unei perioade de o lună de la notificarea în acest sens al judecătorului sindic (de la deschiderea procedurii)”, a declarat, pentru Capital.ro, Andrei Ungureanu, avocat partener la SCPA Deleanu Vasile-Avocaţi.

 

Cât despre firrmele nou înfiinţate în perioada următoare, Ungureanu consideră că este greu de crezut că va creşte numărul firmelor înmatriculate, chiar şi în ciuda declaraţiilor celor care intenţionează să se întoarcă din străinatate pentru a începe o afacere în România. Printre cauze se numără modificările fiscale previzionate, dificultăţile reale de creditare şi lipsa lichidităţilor de pe piaţă.